• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Историческо: 6 деца с жалба срещу 33 страни от ЕС заради бездействието им срещу климатичните промени
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  General view of the European Court of Human Rights building in Strasbourg, December 3, 2013. REUTERS/Vincent Kessler

  Европейският съд за човешките права съобщи днес, че ще продължи приоритетно да разглежда жалбата на шест португалски деца и младежи срещу 33 европейски страни заради тяхното бездействие срещу климатичните промени, нещо, което се случва за първи път в тази международна съдебна институция, предаде “Франс прес”.

  “Случаят касае емисиите на газове с парников ефект на 33 страни, сред които и Франция”, казва съдът в имейл до засегнатите държави, копие от който е получила “Франс прес”.

  Обвинените страни “участват в глобалното затопляне”, което се изразява “между другото с пикове на горещини, засягащи условията на живот и здравето на жалбовносителите”, се казва в имейла.

  Европейският съд за човешките права е сезиран от шестима португалци на възраст от 8 до 21 години. Подкрепян от британската неправителствена организация Глобална мрежа за законни действия, жалбовносителите изтъкват, че повтарящите се в някои страни пожари в последните години са директен резултат от глобалното затопляне и имат въздействие върху тяхното здраве, а също пораждат и безпокойство у тях.

  Жалбовносителите обвиняват 33-те страни, че не спазват ангажиментите, поети през 2015 г. на международната климатична конференция, на която беше приет Парижкият договор за климата.

  Обикновено Европейският съд за човешките права е сезиран с жалби срещу една страна. Това именно прави жалбата на шестимата португалци безпрецедентна.

  Вчера съдът отправи серия от въпроси на засегнатите страни и сега те имат няколко седмици да им отговорят.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg