• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Нямаме право на направление за PCR, в случай че имаме положителен антигенен тест
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Хората с положителен антигенен тест нямат право на направление за PCR, напомни пред БНТ д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на общопрактикуващите лекари в София.

  “Което е едно косвено доказателство, че в момента фондът признава антигенния тест, за съжаление това, което се получава в практиката е, че когато се постъпва в болница антигенният тест не важи и трябва да бъде PCR тест”, посочва д-р Миндов.

  Той благодари на Лекарския съюз и на преговарящите, че е отпаднала регулацията в издаването на PCR направления и че така личните лекари могат да издават необходимия брой изследвания и нямат лимит.

  „Няма да бъдат издавани направления на контактни, няма да бъдат долекуващи се или един път изследване по линия на фонда, след това втори път няма да могат да бъдат издавани. И пак казвам – само за болни хора или хора, които отиват в чужбина или на курорт също няма да получават направления и въобще да не се обръщат към личните си лекари“, подчерта общопрактикуващият лекар.

  Д-р Миндов отбеляза, че при електронните PCR направления се избягва контакта на възможно заразени с COVID с други хора, защото е необходимо само да се обадят на личния си лекар.

  “Ще се обади на личния си лекар, ще каже какво има, той ще събере информацията, ще прецени състоянието и малко след това пациентът ще получи един буквено цифров код, който е за лабораторията и може да отиде в най-близката до него лаборатория, да предостави личната си карта, кода в лабораторията и ще бъде изследван безплатно”, разясни медикът.

  Той призова пациентите да бъдат търпеливи, защото процедурата изисква време.

  Системата, която позволява на личните лекари да издават електронни направления за безплатни PCR тестове на своите пациенти, ще заработи от днес.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg