• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Стефан Борисов: В спорта всичко се постига с малки стъпки
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Спортът е неизменна част от ежедневието на много хора. След затваряне на спортните зали, поддържането на форма и активния начин на живот могат да бъдат предизвикателство за тези, които са свикнали с физическото натоарване. Под карантина или не, възможности за тренировки съществуват.Как да запазим форма и тонус по време на карантина – с този въпрос Varnautre.bg се обърна към Стефан Борисов, фитнес инструктор. Ето съветите, които той ни даде за това как да тренираме в домашни условия, каква храна да приемаме и как да останем мотивирани.

   Здравейте, благодарим Ви,  че приехте  поканата ни за разговор, кога започнахте да се занимавате със спорт ?

  – Здравейте и благодаря за поканата, много ми е приятно. Със спорт започнах да се занимавам много отдавна, тренирах  още в гимназията. С течение на  времето от хоби, спортът прерастна в професия.

  Заради наложените противоепидемични мерки фитнес  залите не работят,  много спортуващи търсят варианти да продължат да тренират, какви опции има за това ?

  -Възможности за треноровка има както навън, така и у дома.  Звучи клиширано, но има ли желание, винаги се намира   и начин.

  Какво Ви е мнението за тренировките вкъщи ? Как да подберем упраженията така, че да не притесняваме съседите със своята активност ?

  -Много е важно какви резултати търсим. Винаги казвам, че всичко се постига с малки стъпки. Достатъчно е да започнем с кратки тренировки всеки ден сутрин, за да интегрираме в рутината си спорта, без значение дали ще са упражнения за стягане, кардио упражнения или пък йога. Ограничени сме разбира се предвид факта, че всички сега са удома, но спокойно можем да правим коремни преси, планк, лицеви упори, клекове. Отново опираме до желание.

  Колко минути физическа активност на ден са достатъчни ?

  -Ако тепърва започваме да тренираме, между 30 и 45 на ден са достатъчни, ако обаче гоним добри резултати,  тогава са нужни между 60 и 90 минути. Зависи от интензитета и целите, които сме си поставили.

  Какви са Вашите препоръки за режим на хранене в  тази ситуация? Как да се справим с така нареченото емоционално хранене, което често се отключва  в периоди на стрес?

  -Важно е да се опитаме дори от вкъщи да следваме досегашния си дневен работен план. Бих посъветвал всеки да си прави седмично меню и да купува само необходимото за планираните ястия, които ще готви. Хранете се по час и записвайте всичко, което консумирате. По този начин ще намалите приема на вредни храни между храненията.

  Имате много и разноспосочни интереси, които  несъмнено Ви помагат в комуникацията с различни хора, с какво се занимавате  извън залата?

  -Така е. Човек трябва да прави всичко, което обича. Развивам свой профил в TikTok от доста време,снимам се в клипове и продукции и имам силно влечение към филмовата индустрия. Освен това уча  навигация вече втора година в Техническия университет във Варна.

  Преди да попаднете  в залата сте бил  на модния подиум, бихте ли разказали малко повече?

  -Да, доста време бях в тези среди. Камерата ме обича, както и аз нея ( смее се ), научи ме на поведение, свободно говорене пред хора и увереност. Благодарен съм за този период от живота си. Снимал съм, както модни брандове, така и за няколко музикални проекта. Определено със усмивка се връщам към всеки работен ангажимент, които съм поемал през годините.

  Предвид непредвидимостта на ситуацията , правенето на планове  е рисковано начинание, но все пак , какво включват плановете Ви за обозримото бъдеще?

  -Продължавам да уча усилено, тренирам всеки ден. Не правя дългосрочни планове, но няма да спра нито един от проектите, по които работя. Във времена като тези е нужно да се адаптираме бързо, да се пазим и да внимаваме повече. Надявам се скоро да можем отново да бъдем в залата, дотогава ще бъде активен онлайн и ще съдействам на всеки, който иска да спортува. Спортът е здраве!

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg