• Варна
    16°
    разкъсана облачност
    Влажност: 87%
    Здрави с ферментирали храни
    Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

    Най-добрият начин да заредим организма си с витамини, минерали, пробиотици и ензими е да похапваме ферментирали храни. През зимата се наблюдава спад на консумацията на пресни зеленчуци и това е нормално, защото няма толкова богат избор. Поради тази причина още със захлаждане на времето хората се подготвят със зимните салати, туршиите, маринованите храни.

    Класическата българска кухня е изключително добра в зимното време – с консумиране на кисело зеле и туршии. Векове наред, а и досега те са източник на витамин С в студените месеци, докато се появят зеленчуците. Киселото зеле и туршиите са имуномодулатори.

    Другите ползи от ферментиралите храни са, че са ниско съдържание на захар и калории, но с високо съдържание на фибри. Добрите бактерии в тях, подпомагат превенцията срещу гъбични инфекции, затлъстяване и диабет. Съдържащите се в тях пробиотици поддържат храносмилателната система в добро здраве, а тяхното консумиране подпомага по-бързото справяне с настинки и грип.

    Те помагат още за контролиране на нивата на кръвната захар, намаляват и апетита. Консумацията на ферментирали храни, помага за намаляване на нивата на лошия холестерол.

    Сред полезните ферментирали храни са киселото зеле,туршията, кефирът, киселото мляко.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    info @ varnautre.bg

    За Varnautre.bg