• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  До 11 хил. лв. глоба за фирми, които крият информация от НАП
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Глоби в размер до 11 хил. лв. ще бъдат налагани на фирми, които крият информация от НАП. Това предвиждат промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които бяха приети окончателно от парламента.

  Ако някоя фирма или гражданин не спази изискванията за съхранение на счетоводна и търговска информация, както и всички други сведения и документи от значение за данъчното облагане и задължителните осигуровки, от НАП ще им налагат сериозни глоби, гласят новите текстове. Промените се отнасят както за фирмите, така и за гражданите, които нямат регистрирана фирма, но реално работят като търговско дружество – например продават стоки в интернет с цел реализиране на печалба.

  Едни от най-честите нарушения на фирмите е несъхраняване и манипулиране на информацията, която е от значение за правилното определяне на дължимите налози, гласят мотивите за промени в ДОПК. Търговците със значителен оборот съхраняват счетоводната си информация в електронен вид, което позволява по-лесното є съхраняване и правене на резервно копие. Затова на фирмите, които не спазват сроковете за съхранение на информация ще бъдат налагани глоби от 1000 лв. до 5000 лв. Но за тези, които използват електронни архиви, глобата ще бъде по-голяма – от 3000 лв. до 8000 лв. При повторно нарушение глобата за изгубени хартиени архиви става от 1500 лв. до 7000 лв., а за липсващи електронни данни – от 4000 лв. до 11 000 лв.

  Глоби от 500 лв. до 1000 лв. ще бъдат налагани на търговци, които не оказват съдействие на данъчните. Това например означава, да не дадат счетоводните книги, да не отключат сейфа с парите в брой или да не допуснат ревизори в склада.

  Фирмите, които внасят и изнасят рискови стоки за страните от ЕС, ще могат предварително да обявяват в НАП превозът им, гласят още приетите промени. Това няма да е задължително, а ще се прави по желание. Целта е контролът на НАП да бъде по-ефективен.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg