• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Георги Гавазов: Мечтата ми е „черноморска кухня“ да звучи както „средиземноморска кухня“
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:Личен архив

  Георги Гавазов е роден в гр.Варна. Завършва Университета на Изкуствата в Берлин, след което се завръща в България и гради кариера в сферата на маркетинга и рекламата. Работил е за някои от най-известните български и международни марки. Носител е на редица български и международни награди за рекламна ефективност и креативност. През 2018-та започва самостоятелен бизнес, основавайки “Черноморски Улов”, както и своя консултантска компания за изграждане на брандове.
  Varnautre.bg разговаря с Георги Гавазов, който се е заел с амбициозната задача да преобърне остараелите  представи нашата черноморската храна.

  Здравейте, честит празник, благодарим Ви, че приехте поканата ни за разговор.Как и защо създадохте „Черноморски улов“?

  – Идеята за „Черноморски Улов“ се роди преди повече от 3 години в разговорите с моя приятел  Димитър, с когото впоследствие станахме съдружници. Обсъждахме, че България е на последно място по консумация на риба в Европа, а пък деликатесите от нашето море като че ли се възприемат, и то напълно погрешно, за „второ качество“ спрямо вносните. Заедно решихме да променим това, като създадем марка, посветена на висококачествените, чисти черноморски продукти – но и с която да работим за налагането на щадящите риболовни практики в нашето море. Така се роди „Черноморски Улов“.

  Откъде идва  Вашата  любов към морето ?

  -От Варна съм и много от най-ранните ми детски спомени са свързани с риболов с баща ми и с висящите на терасата при дядо ми чирози. Благодарение на родителите ми – заклети къмпингари, съм отраснал на палатки край морето, на дивите плажове (тогава ги имаше), с големите групи приятели, китарите и лагерните огньове. И разбира се, с вечните истории за големи улови и огромни риби, от които обаче все нямаше снимки.

  С какво Черно море се отличава от всички останали, какви изненади крие нашето море ?

  -Заради ниската си соленост, рибата, мидите и т.н. в Черно Море са различни и имат наистина превъзходен вкус в сравнение с тези с другите морета. А пък нашето море е било кръстосвано от мореплаватели още от най-дълбока древност, така че а на дъното му се крият археологически богатства, които тепърва ще откриваме!

  Как според вас изглежда бъдещето на черноморския риболов?

  -Много е важно това бъдеще да е свързано с налагането на щадящите риболовни практики, а развитието на риболова да върви ръка за ръка с опазването на богатствата на нашето море. От черноморския риболов пряко и косвено зависи благосъстоянието на десетки хиляди семейства в България. Точно затова ние в „Черноморски Улов“ смятаме, че рибарите са ключа към опазването на ресурсите на нашето море! За тях то е втори дом и те милеят за него.

  Желанието Ви е да наложите „щадящ риболов“ ,какво представлява той и защо е важно да се развива ?

  -Важно е да ловим в количества и по начини, които да позволяват на морето да се възстановява и развива. Състоянието на популациите на различните риби в Черно море е доста различно – някои са доста стабилни, но други имат нужда от закрила. Ето защо ние вярваме, че спазването на правилата за начин на риболов, както и на квотите за различните видове е от ключова важност. Както и че устойчивите риболовни практики са добри за всички, пряко или косвено свързани с риболовната индустрия.

  Вие от „Черноморски Улов“ заедно с риболовно сдружение „Черноморски Изгрев“ стартирахте проект за ограничаване на вредите от една от най-сериозните заплахи за моретата и океаните в глобален мащаб – призрачния улов (ghost fishing), какво Ви мотивира да започнете тази инициатива?

  -Това действително е един от  големите проблеми в глобален план. За съжаление, липсват представителни данни за реалния обхват и последици на призрачния риболов в Черно Море. Затова, с проекта „Най-ценният улов“ целим не просто да извадим на брега свободно плаващи стари рибарски мрежи, за да им попречим да „улавят“ морските обитатели. Искаме освен това да хвърлим светлина върху реалните измерения на проблема и така да работим за дългосрочни решения в тази посока.

  Да си поговорим за морската храна, казвате, че  не трябва да се свързва с препържена цаца в пластмасова тарелка,нито пък с евтина, възкисела и пресолена риба с неясен произход. Как да променим представите си за нея ?

  -Време е да преоткрием нашата морска кухня! Начина да го направим е като се фокусираме върху качествените продукти, които да приготвяме и представяме по начин, отговарящ на очакванията на съвременния човек. Мечтата ми е „черноморска кухня“ да звучи така, както „средиземноморска кухня“ например. А пък нашите рецепти и продукти да са познати и обичани от ценителите на хубавата храна по света.

  Какви продукти и по каква технология създавате ?

  -В момента предлагаме 2 серии мариновани продукти – чернокоп и паламуд, и двете базирани на така нареченото „свежо мариноване“, което запазва максимално добре вкусовите и хранителни качества на рибата. Работим по още няколко нови продукта, които ще представим следващата година. Новите ни предложения отново ще са от първокачествен див улов, чисто филе без кожа и кости. И разбира се, те също ще са без никакви химични оцветители, консерванти итн.

  Бихте ли споделили  Ваша любима рецепта  по случай празника ?

  -Обожавам всичко, свързано с избирането и готвенето на риба, за мен целия процес е удоволствие. Така че, и тази година ще отпразнувам Никулден с цялостно рибно преживяване. Първо, ще отида рано сутринта до любимия ми магазин за прясна риба, ще си поговоря с продавачката, ще обсъдим какво има и как са уловите. Ще огледам всичко на щанда, а после ще си избера една хубава, голяма и прясна риба (черноморска, разбира се). Дано да имат лефер. После ще си я занеса вкъщи, сам ще си изчистя и филетирам, като в процеса ще нацапам цялата кухня и ще вбеся жена ми. Филетата ще мина на тиган с една капка зехтин в него, по 3 минути от всяка страна. Ще ги подправя с много малко черен пипер и сол – и нищо друго! Така вкусът на хубавата прясна риба ще се усеща най-добре.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg