• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Млада дама от Варна е финалист в конкурс на NASA
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:Личен архив

  Калина Калчева ще представи България с проекта си за база на Марс

  Проект на Калина Калчева от Варна е финалист в конкурс на NASA. В първоначалната надпревара са се включили над 5 хиляди участника от целия свят. С разработката си за база на Марс Калчева ще представи България, тя е поканена да се включи в 3-месечно обучение на Марс Юнивърсити в Калифорния. Конкурсът е организиран от NASA Jet Propulsion Laboratory и Мars Society е проведен през м.февруари, но заради пандемията резултатите са обявени преди броени дни.

  За Varnautre.bg  Калина Калчева сподели,че е работила по проекта шест години, последните три години съвместно с доц. д-р Явор Шопов от СУ “Климент Охридски”, който е част от университетски център за космически изследвания и технологии. В ролята си на научен консултант доцент Шопов е помогнал на Калина да представи комбинацията от двете й страсти – астрономия и архитектура. С разработката посветена на Марс  Калина Калчева се дипломира във ВСУ “Черноризец Храбър” през 2019 година. Нейни научни ръководители са били доц. д-р Янко Милев и доц.д-р Николай Нинов.

  Калина Калчева се интересува от астрономия още от ученическите си години, с приятели от гимназията посещават кръжок в Обсерваторията “Николай Коперник”, там нейни ментори са били г-жа Иванка Гецова и г-жа Ева Божурова. Калина Калчева е възпитаник на Първа езикова гимназия във Варна, висшето си образование завършва във ВСУ “Черноризец Храбър” в морския град. Участвала е в множество национални и международни конференции по астрономия и астрофизика.

  Марс Юнивърсити е международна изследователска и академична организация, базирана в Лос Анджелис , Калифорния. Тяхната мисия е да обедини студенти, изследователи и професионалисти от мултидисциплинарни области и учебни програми, за да се заселят  хора на Марс. Екипът им се състои от 15 преподаватели и лидери от различни области, които организират първата петседмична програма посветена на Марс през юли 2021 година. Програмата е насочена към студенти в горните курсове, дипломирани студенти и професионалисти.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg