• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Венелин Шурелов:Един човек е изкуство на участието
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Фотограф: Стефан Н. Щерев

  Доц.д-р Венелин Шурелов е завършил “Сценография” в Националната художествена академия, съосновател и преподавател в магистърска програма “Дигитални изкуства”, съосновател е и на DA Fest – Международен фестивал за Дигитално изкуство, ДА ЛАБ, “SubHuman theatre” ,организира Международния симпозиум за пластични и изпълнителски изкуства “Via Pontica”. Доцент Шурелов е носител на редица отличия за работата си по проекти в областта на театъра и съвременното изкуство. Той е идеологът на “Един човек”-високотехнологична интерактивна инсталация в градска среда. Визуално обектът представлява 13 метрова антропоморфна фигура, изградена от модулна стоманена фермова конструкция и двустранно разположени LED екрани. Към екраните се подава динамично съдържание, което се генерира от компютърен алгоритъм в два режима. Ето какво сподели Венелин Шурелов в разговор с Varnautre.bg.

  Как се роди идеята за създаването на този проект?

  -Идеята се роди натрапчиво и ясно. Един човек – сбор от много хора.

  Колко време Ви отне реализацията?

  -Ден и половина, за да напиша проект. Година и половина за съгласувателни процедури. Месец и половина за работа на терен.

  Как преценихте колко голям да бъде Един човек?

  -Усет и разпределение на наличностите.

  Как всъщност се изгражда една такава интерактивна арт инсталация?

  -С лекота, след повече от десетилетие къртовски труд по подготовка на почвата. Със спокойствие след като работиш с точните хора. С удоволствие, когато усещаш подкрепа в риска.

  Разкажете ни малко повече за технологиите, които сте използвали? Това ли е бъдещето на този тип изкуство? Каква е ролята на изкуствения интелект?

  -Използвам мощен и доста специален компютър, който е в постоянен процес на работа. Резултатите от неговата дейност се подават на 42 ЛЕД дисплея, подредени в две монолитни видео стени, върху човекоподобния силует на металната конструкция. Системата е снабдена с две видео камери, рутери, табла за управление, интернет, малко електроника и много кабели. Мен ме интересуват нововъзникващите форми на изкуство и на този етап тяхното бъдеще определено минава през мощен компютърен процесор и свързаност с мрежата. Изкуственият интелект е един малък, но важен модул в целия алгоритъм, защото задава словесността на Един човек. С хакерски методи той си присвоява заглавия от шест онлайн медии и ги трансформира синтактично в 1 л. ед. ч. Тези своеобразни изявления преминават на всеки 5 минути през екранното тяло. ИИ задава неговата самоличност, ангажимент, състояние и способност за самоактуализация през глобалното ниво на мрежата.

  Фотограф: Стефан Н. Щерев

  Доста смело решение за намеса в публично пространство предвид факта, че съвременно изкуство почти липсва в страната, на какво според Вас се дължи този факт? Как обществото приема Един човек?

  -Съгласен съм, че намесата е смела, очевидно не кокетира с вкусовете. Обществото е многолико и реакциите също. За мен по-важно е да се научим да приемаме подобни произведения, като първа стъпка към разбирането им. Съвременно изкуство не липсва чак толкова, но липсата му на видимост има една причина: няма консенсус между автори и публика, какво му е съвременното на съвременното изкуство.

  Мястото, на което е поставен Един човек е доста емблематично и спорно – бившия мавзолей, съзнателно търсена ли беше тази провокация? Има ли символика в този избор?

  -Изборът за локация не е мой. Това е решение на екип от Столична община, което бих определил като доста добро. Мястото е пълно със символика, призраци от миналото, мумии, таласъми и туристи в едни други времена. Доста сложна задача е да поставиш нещо, което да е способно да изгради собствен авторитет в тази подложка и същевременно да не е безразлично към истрическите и културни пластове. Един човек се справя добре с тази задача.

  Какво е лицето на гражданите, което мониторите на Един човек улавят?

  Светло.

  Казвате, че  Един човек е събирателен образ на обществото и държавата, в този контекст кои са най-характерните му черти?

  -Мислещият човек.

  Любопитен, провокативен, креативен – Един човек поражда множество въпроси, това ли е целта на инсталацията?

  -Очаквам с нетърпение да отмине първата вълна от въпроси: изкуство ли е, естетичен ли е, връзва ли се със средата, скъп ли е, тъп ли е? Чакам и с нетърпение фазата, в която ще спра да обяснявам – Какво е Един човек?, а взаимно да търсим отговора – Как е Един човек?

  Средата се променя истински само с активната роля и участието на отделния човек, как всеки от нас да стане част от Един човек?

  -Точно така, това е изкуство на участието. Ако го умеете Един човек може да стане част от вас, ако не го умеете вие може да станете част от Един човек.

  Накъде ще поеме Човекът след края на 2021?

  -По пътищата на всяка от съставните му части.

  Как би изглеждал Един човек във Варна и къде си представяте, че може да бъде изградена инсталацията?

  -На понтон в морето би изглеждал чудесно, но и в корабостроителния завод не е голям компромис.

   

  Снимки:Личен архив, Венелин Шурелов и Стефан Н. Щерев

   

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg