• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Бъдещ лекар:Щастието в очите на пациент, на когото си помогнал е несравнимо с нищо друго!
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:Личен архив

  Обществото трябва да уважава лекарите за тяхната безрезервна отдаденост, неизчерпаема енергия и проява на алтруизъм, допълни Валентин Добрев, първокурсник в МУ-Варна

  Валентин Добрев е студент в първи курс в Медицински университет-Варна. Възпитаник е 4-та Езикова Гимназия “Фредерик Жолио-Кюри” с усилено преподаване на испански език. През ученическите си години е участвал в различни билингвални конкурси, бил е на обучение в Португалия по програма  Erasmus+ заедно  с ученици от шест европейски държави с профил английски или испански език.На студентския празник – 8 декември разговаряме с Валентин Добрев, ето какво сподели той за Varnautre.bg.

  Здравейте и честит празник! Първият Ви  8-ми декември преминава под знака на пандемията и все пак, как ще го отбележите?

  -Здравейте! Честит празник на всички студенти от мен!Действително към настоящия момент живеем в изключително турбулентни времена и от всички нас се изисква да направим промени в ежедневия начин на живот. След дълго обсъждане с колегите преценихме, че предвид сегашната обстановка ще се наложи да отложим празнуването по повод първия ни 8-ми декември. Не искаме да излагаме на риск себе си или своите близки. Освен това, голяма част от състудентите ми в момента не са във Варна,  тъй като първият ни семестър се провежда изцяло в онлайн среда. Стараем се да се чуваме често , да поддържаме връзка и вярваме, че скоро ще се върнем към обичайната форма на присъствено обучение.

  С какво свързвате този празник ?

  – За мен студентският празник е повод за събиране не само с близки колеги, но и за създадване на контакти с много непознати състуденти.  Запознаствато с нови хора винаги ми е носило огромно удоволствие, особено когато имаме общи интереси и вдъхновения.

  Приет сте с един от най-високите балове в МУ-Варна, как избрахте този университет?

  – Още в 10-ти клас бях решен, че искам да се занимавам с медицина. След като проучих различните медицински университети в България бях убеден, че МУ Варна е най- добрият вариант за мен. Той е на изключително високо ниво, а и имам предимството, че се намира в родния ми град. Убеден съм, че няма да съжалявам за избора си!

  Какво беше Вашето  първо желание при избора на специалност?

  -Първото ми желание беше обща медицина, тъй като тази специалност предоставя възможността по време на обучението да имам досег до всички сфери на медицината, за да направя един аргументиран за себе си избор.

  Бихте ли се включили към някоя студенстка органзация ?

  – Имам опит с ученически организации от гимназията и със сигурност бих се включил в подобна организация и на университетско ниво. Засега съм се насочил към АСМБ (Асоциация на студентите по медицина в Бълагрия), където ни предоставят възможността още повече да разширим своите познания и опит, да участваме в кампании , да общуваме с колеги от различни области. Надявам след като ситуацията се нормализира да мога да бъда част от всичко това.

  Какво е мнението Ви  за студентското самоуправление и каква е ролята му ?

  – Студентското самоуправление играе важна роля в подобряването на учебния процес и условията в университета. От голямо значение е младите хора да упражняват своето право на глас и да изказват своите позиции. Студентските съвети са създадени точно с тази цел.  Би следвало да се търси обратна връзка със студентите и да се защитават техните  интереси.

  Успяхте ли да създадете  приятелства в университета ?

  – Да, с колегите поддържаме връзка ежедневно. За съжаление, поради пандемичната обстановка и неприсъствената форма на обучение социалните контакти са почти невъзможни, освен ако не са онлайн.

  Какво според Вас  означава да бъдеш лекар ?

  – За мен да бъдеш лекар е призвание, но и привилегия- изисква абсолютна отдаденост, търпение, много труд и старание. Мотивацията произлиза от това да бъдеш полезен на обществото и да допринесеш за благополучието на пациентите. В моите представи, удовлетворението на лекаря, постигнато от щастието в очите на пациентите, на които помага, е несравнимо с нищо друго! Това ме мотивира изключително много да дам максимума от себе си, когато настъпи моментът за това.

  Престижна ли е лекарската професията в България според Вас ?

  – Според мен лекарската професия би следвало да бъде престижна в съзнанието на самите лекари, а и в съзнанието на всеки един човек. Тяхната отдаденост в името на пациентите е достойна за изключително уважение. Имайки предвид, че посвещават огромна част от живота на професията си, лекарите заслужават признанието на обществото за тяхната безрезервна отдаденост, неизчерпаема енергия и проява на алтруизъм.

  Какви очаквания имате за обучението си в МУ-Варна?

  – Очакванията ми са да получа необходимите знания и опит, които ще ми позволят да дам старт на своя професионален живот. Мисля, че даденостите, които предлага университеът, са огромни. Затова ще се стремя да извлека максимума от този информационен и практически потенциал.

  Какви са впечатленията Ви от учебния процес в електронна среда ?

  – Учебният процес в електронен вариант своите плюсове. Имаме повече време, тъй като няма необходимост да ходим до самия университет, което от е от голяма полза за студентите, които се намират далеч от кампуса. Студентите от другите градове могат да спестят разходи за наем, път и т.н. Все пак, присъственото обучение е незаменимо, особено когато става въпрос за медицински специалности. При онлайн обучение практическата работа с уред не може да се осъществи. Въпреки че преподавателите подготвят своите теми по възможно най-подробен и разбираем за нас начин, чрез различни способи, контактът ни с тях е сравнително по-ограничен. Губи се връзката не само с преподавателите, но и с колегите. Надявам се да преодолеем колкото се може по-бързо тази трудност, пред която сме изправени, и да си върнем нормалността във всеки един аспект от живота ни.

  Къде бихте желали да се реализирате след завършването си?

  – На този етап плановете са по-скоро краткосрочни. Бих искал да да специализирам в друга държава, за да натрупам и чуждестранен опит. След това обаче, възнамерявам да се върна в България. Смятам, че нашето общество разчита много на своите медици и има нужда от повече лекари и особено сестри, които да бъдат насреща да им помогнат.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg