• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Депутатите ще приемат окончатено увеличението на извънредния труд
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Депутатите ще обсъдят на второ четене промените в Кодекса на труда, които предвиждат увеличение на допустимия извънреден труд от 150 до 300 часа годишно.

  С новите текстове се предвижда с колективен трудов договор да може да се уговаря по-голяма продължителност на извънредния труд, но не повече от 300 часа през една календарна година. Срещу промяната категорично се обявиха от БСП. С прекъсване на последното пленарно заседание в петък социалистите, на практика, осуетиха промяната за увеличаване на допустимите часове извънреден труд от 150 на 300 часа.

  С измененията в Кодекса на труда се предлага срокът за изчисляване на сумираното работно време да бъде намален от шест на четири месеца, а при колективно договаряне този срок може да бъде увеличен на една година. Промените предвиждат и четири месеца да стане изискуемия стаж при постъпване за първи път на работа, за да се ползва годишен отпуск.

  В окончателните текстове на Кодекса на труда се предлага официалният празник на 24 май да се нарича “Ден на българската писменост, просвета и култура”.

  От своя страна Бюджетната комисия на Народното събрание ще разгледа на второ четене промяната в Закона за ДДС, с която ковид ваксината ще бъде освободена от налога. Ваксината ще бъде безплатна и доброволна за хората, което означава, че ще бъде платена от бюджета.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg