• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Остров за дивите птици ще бъде изграден във Варненското езеро
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  В региона са установени 202 вида птици, 79 от които са включени в Червената книга на България

  Изкуствен остров ще бъде изграден край Варна. Той ще бъде дом на защитени видове птици и ще подобри състоянието на водната екосистема на Варненското езеро. Инициативата е на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

  В сътрудничество с Българското дружество за защита на птиците, ДППИ ще изгради мащабна зелена инфраструктура, която ще допринесе за постигането на целите за опазване на биологичното разнообразие на проектната зона от Натура 2000 „Варненско-Белославско езеро“. Там ежегодно се концентрират над 20 000 водолюбиви птици от 64 вида. На територията на езерата са установени 202 вида птици, 79 от които са включени в Червената книга на България.

  Общият устройствен план на Община Варна предвижда да се създадат 10 нови острова в акваторията на Варненското и Белославското езера. Целта е да се увеличат зелените зони около града и да се компенсират унищожените в миналото местообитания на птиците. Именно затова изграждането на пилотния остров е стратегическа стъпка.

  В рамките на инициативата ще бъдат разработени най-подходящите методи и техники за създаването на първия от 10-те нови острова. Преди, по време и след изграждането на острова ще бъде извършван прецизен мониторинг на въздействието на дейностите върху екосистемите. Така добрият опит ще може да се използва при създаването на останалите 9 острова и ще може да се предвиди и предотврати всеки риск от увреждане на качеството на водните екосистеми.

  Инициативата предвижда изграждането и на две наколни дървени платформи за гнездене на птици – в защитена местност „Ятата“ и в западната част на Белославското езеро. Островът и платформите ще предоставят подходящи условия за водолюбивите птици да гнездят на спокойно и безопасно място през пролетно-летния период, както и сигурно място за почивка по време на миграция и зимуване.

  Варненско-Белославският езерен комплекс, разположен в близост до един от най-големите туристически и индустриални центрове на България – град Варна, има
  голямо социално и икономическо значение не само за региона, но и за цяла България. Той е важна зона с международно значение за зимуващите водолюбиви птици. През 1997 г. е обявен за Орнитологично важно място, а през 2007 г. – за Защитена зона по Директива 79/409/EEC за опазване на дивите птици под името „Варненско-Белославско езеро“ BG0000191.

  Инициативата за обособяване на изкуствен остров за дивите птици е първа стъпка в стремежа на ДППИ към реализирането на концепцията „Зелено пристанище“ за българските портове и допринася за изпълнение на една от 17 Цели на ООН – за съхранение и устойчиво ползване на океаните, моретата и морските ресурси за устойчиво развитие.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg