• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Военноморският координационен център във Варна ще бъде сертифициран напролет
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: ВМС

  Същинското строителство и залагането на кила на първия от новите патрулни кораби за ВМС ще стане в началото на 2022 година

  През май 2021 година ще бъде сертифициран Военноморският координационен център във Варна, който беше открит през юли и има за цел обобщаване и събиране на информацията за корабоплаването в Черно море и споделянето и с партньорите от НАТО и съюзниците. Това съобщи във Варна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който проведе в щаба на ВМС оперативка с видеоконферентна връзка с видовете въоръжени сили. За Радио Варна, адмирал Евтимов посочи основните задачи на центъра.

  “Нашата национална позиция е ние да допринесем, колкото се може повече за ситуационнта осведоменост в Черно море, за да можем като държава, разположена на границата на алинаса, да осигурим анализа на достатчъно индикатори и предупреждения, анализа на обстановката, което ще спомогме при свеоевремнното взимане на политико-военно решение. Ние имаме нашата ясна амбиция и ангажимент”.

  Адмирал Емил Ефтимов каза още, че в понеделник, на заседание на Съвета по отбрана ще бъде обсъден доклада за стратегическия преглед на отбраната и програмата за развитие на въоръжените сили до 2032 година, който ще бъде представен на Министерския съвет. Що се отнася до новите патрулни кораби за ВМС, адмирал Евтимов посочи, че през 2021 година , фирмата от Германия, спечелила договора за изграждането им, ще инвестира в технологичната база на МТГ „Делфин” и същинското строителство и залагането на кила на първия кораб ще стане в началото на 2022 година.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg