• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Учители се обявиха против връщането на малките ученици в клас
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit


  Учители се обявиха против предстоящото отваряне на училищата на 4 януари за учениците от 1 до 4 клас. В писмо до премиера, Народното събрание, парламентарната просветна комисия и до министрите на здравеопазването и образованието, педагозите от фейсбук групата „Учители за безопасно образование“ настояват присъствените занятия да бъдат възобновени, когато епидемията бъде поставена под контрол, а броят на хоспитализираните – трайно намален.

  В писмото педагозите посочват, че данните за развитието на пандемията у нас към момента не отразяват действителната ситуация и не сочат затихване на риска.

  Броят на PCR тестовете е малък, антигенните тестове не се отчитат, а на фона на недостига на легла в болниците, високата смъртност и връщането на учениците след празниците, най-късно в средата на януари ще се бъде отчетен нов скок и трета вълна. Лилия Стоянова, учител по информатика във Варна:

  „Статистиката говори сама за себе си. Не е овладяна епидемията, което не предполага събирането на деца и ученици, защото знаем, че училищата са един от основните източници за разпространение на заразата. Знаете какви са условията в класните стаи – голям брой ученици, липса на вентилация, липса на адекватни лични предпазни средства за колегите“.

  Социализацията е недопустима като аргумент по време на пандемия, довела до двойно увеличена смъртност през 2020 година в сравнение с последните 5 години. Евентуални пропуски в знанията могат да бъдат наваксани и запълнени за разлика от човешкия живот, който не може да бъде върнат, посочват още в своето писмо учителите.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg