• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Бойко Борисов:Благодарение на лекарите броят на излекуваните расте (видео)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

   

  Премиерът Бойко Борисов, заедно с министрите на здравеопазването Костадин Ангелов и на околната среда и водите Емил Димитров инспектира новото депо за отпадъци на Пазарджик. Министър-председателят беше посрещнат от кмета на града Тодор Попов, който показа компостиращата инсталация, чието строителство започна миналата година.

  Попов подчерта, че преди години Пазарджик е имал „гола поляна, на която са горени отпадъците, а сега вече е с компостираща система и под 30 % изгаряне на отпадъка“, което ще доведе до удължаване живота на депото и до по-чист въздух.

  Борисов от своя страна подчерта, че 30 години никой не се е захващал с подобна задача, тъй като не е лака и струва 31 милиона лева.

  “Тези, които обичат да бърборят, да се върнат назад 50 години и да видят какво са направили и да сравнят с нашето за няколко години”, каза още премиерът.

  Борисов отбеляза, че това депо е било запълнено през 1986 година и едва сега работи отново. Той уточни, че депото ще доведе до пречистване на въздуха и това моментално ще рефлектира върху здравето на хората.

  По-късно те посетиха учителския институт в Пазарджик, който беше върнат от държавата на общината. Кметът обясни, че в сградата ще има изнесен филиал на Пловдивският Медицински университет. В него ще се обучават студенти в специалност “Медицинска сестра” и „Лаборантка“. Здравният министър от своя страна съобщи, че в общежитията ще могат да се настанят 100 медицински сестри. Той уточни, че се работи активно по програма със Сдружението на общините като се търсят общински жилища за лекари и сестри в най-проблемните точки на страната. Директорите на лечебните заведения поемат ангажимента да назначат тези хора, общината ще дава допълнителни пари към заплатата, както и държавата ще дава средстава- целта е да се обхване цялата страна, подчерта проф. Ангелов. За проектът е отпуснат 1 милиона лева. Болницата в Пазарджик е поискала ангиограф, за който парите ще бъдат преведени тази седмица. “Благодарим на лекарите, заради тях броят на излекуваните е по-голям от този на заболелите. Това го дължим на тях! Затова помагаме и виждате, че Министерство на здравеопазването действа и организира всичко бързо”, заяви от своя страна Борисов.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg