• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Вирусолог:Няма нов щам, описан е още през март
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  “Не става дума за нов щам, той е описан в медицинската литература още в края на месец март”, това обясни проф. Радка Аргирова – вирусолог, председател на Дружеството на вирусолозите пред БНР. Тя уточни, че това е мутация на оригиналния вирус, дошъл от Ухан, който отдавна циркулира.

  Професор Аргирова допълва, че са описани 13 хиляди мутации, но само тази се е задържала стабилна. Тя изразява категоричното мнение, че създадените ваксини срещу Covid-19 са ефективни и срещу тази мутация, която е по-лесно преносима и е по-инфекциозен от оригиналния щам.Характерно за него е, че заразява повече млади хора и протича малко по-тежко от предишния.

  Според думите й бумът на заразяване на много хора в Западна Европа е от този вид на вируса, сега той е стигнал и до Великобритания. Ескалацията  на зараза през октомври и ноември и в България се дължи на тази мутация на коронавируса, смята професорът.

  Професор Аргирова беше категорична, че човек, който е преболедувал Covid-19, не е заплашен от заразяване с новата мутация на вируса.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg