• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  2% от личния състав на армията ни е с коронавирус
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Над 160 български военни и тази година ще посрещнат коледните и новогодишните празници в чужбина

  Над 160 български военни и тази година ще посрещнат коледните и новогодишните празници в чужбина. Те са част от девет операции и мисии, в които страната ни участва. Днес военните бяха поздравени чрез видеоконферентна връзка от министър Красимир Каракачанов, информира Нова телевизия.

  България участва в операцията на Европейския съюз в Грузия с пет наблюдатели, чиято основна задача е патрулирането по граничната линия с Абхазия. Предстоят им празници далеч от семействата, но приемат това с военна дисциплина.

  „Личният състав е силно мотивиран и изпълнява задачите си с висок боен дух, издигайки авторитета на Българската армия в международната среда, в която работим”, заяви полковник Георги Маргитин.

  Поздрави и пожелания за празниците получиха контингентите в Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово, Мали, Ирак, Грузия, както и на съвместните военноморски операции на НАТО.

  „Благодаря ви за службата, която в момента носите, въпреки усложнената ситуация с COVID-19. Убеден съм, че до края на мандата на тази мисия, вие по същия начин ще продължите безупречно да изпълнявате своите задължения”, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

  Коронавирусът не подмина и контингентите. В момента има двама болни, които са в добро състояние – в Мали и в Косово. У нас са заразени 233 военнослужещи, което е 2% от личния състав. Амбицията на ръководството на армията е през 2021 г. обновяването на техниката да продължи. Ще се закупят нови радари, които да са съвместими с F-16.

  „Не можем да си позволим да имаме съмнения относно съвместимостта и да рискуваме пълното оперативно използване на новите самолети. За да се използват успешно, ние трябва да изградим ефективна комуникационна и информационна среда”, категоричен е началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

  Тепърва обаче ще се решава как да се обновят наземното оборудване и радари. В момента то е основно руско, което го прави несъвместимо с купените изтребители. Решението се бави и заради неяснотата около останалите осем изтребителя, които искаме да придобием.

  „Все още нямаме отговор на въпроса, който беше зададен преди няколко месеца на „Локхийд Мартин” за цената на втората част от ескадрилата – следващите осем самолета. Очакваме да разберем сроковете на плащане и програмите, по които можем да участваме, за да направим сделката по-изгодна”, обясни Каракачанов.

  До изборите напролет се очаква да бъде приета и програмата за развитие на отбранителните сили до 2032 г.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg