• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Задържат под стража обвиняем за притежание на наркотици с цел разпространение
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Варненският апелативен съд измени мярката от „домашен арест“ в по-тежка

  Варненският апелативен съд измени от „домашен арест“ в „задържане под стража“ мярката за неотклонение на обвиняем за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества.

  Йордан Й. е обвиняем заедно с още четирима души по досъдебно производство, образувано през ноември миналата година. 20-годишният мъж е привлечен към наказателна отговорност на 29 октомври тази година за това, че в гр. Дългопол и в с. Красимир в съучастие като съизвършител е държал с цел разпространение марихуана с тегло 529,2 грама, метамфетамин – 556,7 гр, и екстази – 42,3 гр.

  На 30 октомври Окръжният съд във Варна е постановил първоначалното му задържане под стража, но на 21 декември е определил домашен арест, който прокуратурата протестира.

  Представителят на Апелативната прокуратура не намира пречки Йордан Й. да пребивава в ареста. Макар обвиняемият да не оспорва авторството на деянието, защитата му уверява, че няма опасност той да се укрие или да извърши престъпление.

  Настоящият съдебен състав счита, че не е разколебано обоснованото предположение за съпричастността на обвиняемия към престъпната дейност. Няма важни социални или здравословни причини, които да налагат изменение на мярката за неотклонение. Не е отпаднал рискът той да се укрие или извърши престъпление. Апелативният съд се разграничи от становището на първата инстанция, че Йордан има добро процесуално поведение и съдейства за разкриване на истината. Напротив, той се е възползвал от правото си да не дава обяснения и така не е спомогнал за изясняване на фактите. Иззетите при разследването наркотични вещества не са в малки количества, което говори за продължавана престъпна дейност. Йордан сам е отговарял на телефона, чрез който са правени уговорки за продажба на забранени вещества. Освен това е отправял заплахи на задлъжняло лице. В допълнение, обвиняемият не работи и не разполага с други доходи, освен от разпространителска дейност.

  Всички тези обстоятелства доведоха въззивната инстанция до извода, че определението на Окръжния съд във Варна, с което спрямо Йордан Й. е постановен домашен арест, е незаконосъобразно. Затова Апелативният съд отмени този съдебен акт и потвърди мярка за неотклонение „задържане под стража“.

  Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно, съобщават от пресцентъра на съдебната институция.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg