• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  На 4 януари пристигат още 20 хиляди ваксини
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  След 4 дни у нас ще пристигнат още 20 хиляди от ваксините на Pfizer/BioNTech. Те ще бъдат доставени със самолет на Летище София и оттам ще започне разпределението им по отделните области. Това каза в ефира на Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той допълни, че в следващите месеци от този медикамент страната ни ще получава по 150 000 – 200 000 броя на месец. Според него ваксината на Moderna върви по петите на тази на Pfizer и има надежда тя да получи одобрение от ЕС, след като вчера това направи Великобритания. След това вероятно ще бъдат одобрени още няколко ваксини, каза още доц. Кунчев.

  „Никак няма да е лесно да се менажира процесът по доставка на толкова много ваксини, но това ще даде възможност за избор на хората за това коя ваксина да си поставят”, коментира той.

  Здравният инспектор коментира и буса за кренвирши, който превози първите ваксини до Пловдив.

  „Ако някой ми докаже, че в буса температурата не е била правилната или в хладилника Зил, който е много надежден е имало проблем. Защо да не ползваме всички налични ресурси и фирмите, които предлагат бусове? В САЩ ваксини се разнасяха с камиони за месо и риба тон. А в Канада ваксините се разнасяха от камиони за сладолед. Няма смисъл да купуваме камиони с -70 градуса, а само след месеца те няма да се ползват”, каза доц. Кунчев.

  Според прогнозите на експертите началото на края на пандемията ще настъпи, когато броят на ваксинираните у нас достигне 2 милиона.

  Доц. Кунчев е категоричен, че това ще се случи до лятото на 2021 г., ако хората продължат да имат желание за имунизация.

  “Тя е единственият начин да се справим с това зло”, категоричен е специалистът.

  От началото на имунизацията, в България са поставени над 4 600 ваксини срещу Covid-19, 714 от тях през последното денонощие

  „Продължаваме да получваме мейли и заплахи, как сме съсипали живота на някои хора, но и днес изпращаме годината със 110 жертви“, коментира още доц. Ангел Кунчев.

  „Ако падне броят на заразени под 200 на 100 000 може да отпуснем мерките – не всички, но например да отворим училищата. Не затворихме МОЛ-овете, защото хората пазаруват, а защото са места за социални контактич“, каза здравният експерт.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg