• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Дързост и вдъхновение пожела президентът за новата година
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Здрава и благословена да е 2021-а

  Ето и пълния текст на новогодишното обръщение на президента

  Скъпи съотечественици, минути ни делят от 1 януари – новото начало, което тази година повече от всякога очакваме! България и светът изпращат една трудна и разломна година. Преживяваме пандемия, в която губим скъпи хора. Преминахме мъчителна адаптация към нов начин на живот – на работа, учене и общуване.

  Първата ми мисъл днес е към българите, които посрещат празника самотни и в недоимък, опечалени и обезверени. Към хилядите лекари, сестри и санитари, които понесоха тежестта на сполетялото ни бедствие, към дежурните от всички служби в новогодишната нощ. В дни на кризи и изпитания, всеки от нас може да усети радостта от доброто, сторено на ближния. Такива периоди сполетяват всеки от нас и е важно силните да подкрепят пострадалите с разбиране и грижа, с внимание и жест, с материална и човешка съпричастност. През 2020 г. животът напомни на всички нас колко струват свободата, солидарността и човещината.

  България и светът мъчително преосмислят заблудите от епохата на егоизма. Но 2020-а бе и годината на българското събуждане. Хиляди заявиха волята си да сложат край на лъжата, беззаконието и корупцията. Братството на почтените хора се роди на площадите. Бърка онзи, който мисли, че то е угаснало. Героите на гражданската доблест са непримирите хора, които месеци не спират да отстояват свободата и законите по площадите. Храбрите българи, които в малките градове не се уплашиха да излязат срещу местните дерибеи. Студентите, които заявиха, че България трябва да бъде европейска демокрация. Онези достойни българи в институциите, в съда и в медиите, които въпреки натиска останаха верни на принципите и истината.

  Антимафиотският консенсус обединява милиони честни българи у нас и зад граница. А несправянето с пандемията, разорението на малкия бизнес, бедността и ширещото се безправие само потвърдиха неотложната нужда от радикална промяна. През 2021 г. два пъти ще отидем на избори. Организацията им трябва да гарантира здравето и правото на глас на всеки българин. Недопустими са каквито и да било оправдания за отлагане на машинното и дистанционното гласуване. Обществото ни вече се организира срещу фалшификациите на вота.

  Имаме нужда от лидерство! Лидерство, което не само да изведе страната от дълбоката здравна, икономическа и социална криза, и от пандемията на страха, но и да започне демонтажа на порочния управленски модел. Да укрепи държавността и законността, да пресече кражбите, да издигне образованието, здравеопазването, науката и културата в истински приоритет, а човека – в основна ценност. Да поеме смело към утрешния ден, към европейското ни бъдеще, към модернизация и ускорен растеж на икономиката и доходите, да възвърне авторитета на държавата, да защити красивата ни природа, да утвърди почтеността, знанието и компетентността в управлението на България. В куража, волята и дружните ни усилия е ключът към успеха. Народът ни е надживял много изпитания. Държавата ни неведнъж е „възкръсвала” за нов живот. Оставили сме ярка диря в културата, науката и спорта. Неведнъж сме изумявали света с дарованията си. Вярвам, че предстои да разгърнем съзидателната енергия, която нашият талантлив народ носи в гените и характера си.

  Здрава и благословена година на всеки от вас, скъпи сънародници. Пожелавам Ви година, в която да имаме дързостта, вдъхновението и решимостта да сбъднем онази промяна, за която копнеят сърцата на милиони българи. Сега е времето! Да ни е честита Новата 2021 г.!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg