• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Подготвя се протокол за провеждане на изборите по време на пандемия
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Подготвя се протокол за провеждане на изборите по време на пандемия, в тази връзка е възможно да се отмяни карантината за час-два за поставени под изолация, за да могат да упражнят правото си на глас по време на изборите. Това заявиха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по време на консултации, инициирани от президента Румен Радев.

  Протоколът има за цел да изясни как гражданите могат да гласуват безопасно и как да се се гарантира конституционното право на всеки гражданин да упражни правото си на глас, включително тези, поставени под карантина.

  Избори в условията на коронавирус вече са проведени в редица държави, отблеляза Румен Радев и акцентира, че страната ни може да почерпи от техния опит.  Като президент за мен е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на всеки българин, така и здравната му сигурност, подчерта държавният глава.

  Ситуацията изисква да действаме отговорно и да преведем народа през това, което се случва успешно. И след това всеки да следва своите цели и стремежи, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.Той изтъкна,че трябва да се гарантира и безопасността на всички, ангажирани с провеждането на изборите, по-специално членовете на ЦИК. Според думите му, протоколът ще бъде обявен, когато окончателно се обяви датата за предстоящите избори, за да бъде максимално актуален

  Според доц. Ангел Кунчев е трудно е да  се каже от сега какво ще е развитието на епидемичната обстановка в страната. Когато стане ясна точната дата на изборите протоколът ще бъде детайлизиран.

  Има различни варианти – мобилни секции, отделни секции за хора под карантина, временно премахване на карантината за час-два, списъци на карантинираните лица, така че всеки да може да гласува, обясни той. Ваксинацията няма да е определящ фактор за изборите, стана ясно на срещата.

  По време на срещата Радев обаче продължи да настоява за конкретика относно медицинския аспект на очакван брой карантинирани, мерки и какво ще е ясното за влиянието на ваксинацията.

  Националният ваксинационен щаб изпълнява изключително добре задачите си, отчете и ръководителят му проф. Красимир Гигов по време на консултации при президента. Той съобщи, че в момента е достигнат максималният възможен брой ваксинирани. Очакват се  още ваксини през януари, февруари и март, така че до 28 март броят на ваксинираните ще нарасне. Ще има и още преболедували, така че броят на заразените ще бъде по-малък. Всичко е и въпрос на организация, профилактика, спазване на мерките. При една добра организация изборите биха могли да се реализират към 28 март, прогнозира проф. Гигов

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg