• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Обвиняем за грабеж в игрална зала в Девня остава в ареста
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  28-годишният мъж има 21 предходни осъждания

  Варненският апелативен съд не уважи жалбата на обвиняем за грабеж в игрална зала срещу определение на Варненския окръжен съд, с което е потвърдено задържането му под стража.

  Пресслужбата на съда припомня, че Николай Т. е обвинен за посегателството в Девня, което е извършил в условията на опасен рецидив. 28-годишният мъж има 21 предходни осъждания. Според прокуратурата, на 13 август през нощта в игралната зала влязъл маскиран мъж, заплашил служител с бутафорно оръжие и откраднал около 300 лв. Няколко дни по-късно Николай Т. бил задържан и подведен под отговорност.

  Защитата му оспорва той да е свързан с престъплението. Освен това твърди, че не са извършени важни процесуално-следствени действия.

  Представителят на Апелативната прокуратура посочи, че по делото се работи активно. Назначена е видеотехническа експертиза. Не е разколебано подозрението за авторството на деянието. Свидетели сочат обвиняемия като извършител.

  Съдът стигна до извод, че няма основания да измени мярката за неотклонение. Въззивната инстанция не намира доказателства, подкрепящи тезата на защитата за авторството на деянието. Свидетелски показания кореспондират с веществени доказателства за идентифицирането на заснетото в игралната зала лице. Съдебният състав акцентира върху способа на извършване на грабежа – с прикриване на външния вид и лицето. Отсъствието на ДНК следи от обвиняемия не е аргумент, който да разколебава обоснованото подозрение за съпричастността му. Изключително висока е степента на обществената опасност, предвид начина на осъществяване на престъплението. Той показва отработен престъпен маниер на поведение. Крайно негативните данни за личността на обвиняемия също обосновават реалната опасност той да извърши престъпление при по-лека мярка за неотклонение. Категорично, според съдебния състав, съществува и риск той да се укрие – тъй като няма постоянен адрес, но е с богато съдебно минало.

  С тези аргументи Апелативен съд – Варна отказа да измени мярката за неотклонение на обвиняемия за грабеж Николай Т.

  Съдебният акт не подлежи на обжалване.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg