• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Емил Димитров обвини Варна в 11-месечно бездействие за водата
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Министърът на екологията Емил Димитров отправи критики към отговорните институции във Варна, за това, че за 11 месеца не са направили нищо за осигуряване на допълнителни водни количества от язовирите “Цонево” и “Девня”, така че да остане повече в яз. “Камчия” за Бургас. По думите му в момента от яз. “Цонево” биха могли се ползват 107 млн. кубика вода, които са достатъчни за питейни нужди на Варна за 40 месеца, предаде БНТ.

  Вода имаме, но не я управляваме добре. Заради неправилни управленски решения язовири се съсипват, заяви Емил Димитров.

  “11 месеца в графика пише, че предстоят ограничения във връзка с това, че за Бургас няма да има вода. Никой от Бургас не е дошъл тук, никой от Варна не е дошъл тук”, каза министърът.

  В графика за този януари той е написал, че от миналия февруари предупрежденията са вече 11. Водата е паднала и сега, когато трябва да се наложат ограничения, те искат още една година.

  Той припомни, още през януари е казано, че Варна трябва да предприеме действия за алтернативно захранване като има две възможности – яз. Цонево и яз. Девня. Министърът обясни, че е събрал представители от двага морски града, по указание на премиера, на 1 декември в Бургас. Варненци са казали, че са солидарни и са си похарчили водата за 10 дни.

  “Създадоха криза, едва ли не за Нова година да няма вода и ние от водата за Бургас дадохме още 1 милион на Варна”, обясни Димитров.

  Бургас искат да усвоят 640 милиона за воден цикъл, а до момента за 60 дни не могат да направят 6 км тръби, каза министърът. По негово мнение на 20 февруари, като няма водопровод, ще е късно.

  “Ако ние не направим водопроводът до 20-и, аз не искам да съм на мястото на Бургас на избори. Аз им казах – ще стане това като с Перник. Ние имаме вода, но не я управляваме добре”, смята министърът.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg