• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Цветлин Йовчев: България ще е ключова държава, ако няма баланс между Турция и САЩ
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Според бившия вътрешен министър има враждебно отношение в Македония към нашата страна заради манипулативно тълкуване на исторически факти

  “Капитолия беше кулминация на ескалацията на напрежението в САЩ”, каза в предаването “Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA News бившият вътрешен министър и председател на ДАНС Цветлин Йовчев.

  “Имаме около 39 % от избирателите, които считат, че на изборите е имало измама. Ще трябва много усилия да бъде преодоляно недоверието, Байдън се изправя пред предизвикателството да обедини страната. Това ще се отрази и на външната политика”, смята експертът.

  По думите му очакванията за България са с влизането на новата администрация да има по-ясно дефинирани цели и дневен ред. “При Тръмп нямаше достатъчно ясен фокус върху външната политика. Има 3 основни направления – отношенията с Русия, отношението към Турция и това към Западните Балкани”, отличи ги той.

  “Възможно е България да стане ключова държава, ако не се намери баланс в отношенията между САЩ и Турция. Няма да има коренна промяна в отношението спрямо Русия. Има неодобрение и желание на САЩ да се противопоставят на опитите им да влязат в нови пространства, може и да се засили”, прогнозира Йовчев.

  Според него има целенасочено формиране на враждебно отношение в Северна Македония към България на базата на манипулативно тълкуване на исторически факти.

  “Ако някой мисли, че дали ще се проведат 2 седмици по-рано или по-късно изборите, ще има някакъв ефект, се лъже”, отбеляза ексминистърът.

  Без подкрепа на голяма политическа партия трудно кандидат-президент ще стигне до балотаж, убеден е Цветлин Йовчев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg