• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Чешки туроператори довели най-много туристи в България през лятото
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Министерството на туризма отпусна близо 3.5 млн. лв. на 22 туроператора за осъществени чартърни полети през 2020-а

  Чешките туроператори получиха най-много пари за доведени чужди туристи в България. Това показва официална справка на Министерството на туризма, с която TravelNews разполага. Гостите от Чехия бяха сред най-многобройната група по Българското Черноморие през изминалото лято. Ведомството, оглавявано от Марияна Николова, изплати субсидия за пристигането на близо 50 000 чуждестранни туристи със самолет през лятото на 2020 г. Общо са отпуснати близо 3.5 млн. лв. на 22 туроператора за осъществени чартърни полети. Държавата осигури 35 евро на пълна седалка в самолетите за периода 14 май – 31 декември 2020 г. Общо 34 компании бяха подали искане за държавна субсидия, но 12 не са отговорили на изискванията или имат непълна документация.

  Най-много средства са получили 8 чешки туроператора. Това са Alexandria, Blu Style, Cedok, Cestovni Kancelar Fischer, Emma agency, Exim tours, Krasim tour и VVV TOUR CZ. От тях на Blu Style са преведени над 671 000 лв., който се нарежда на първо място в класацията по изплатени субсидии от държавата, т.е. е довел най-много гости от Чехия. Cedok е с над 355 000 лв. Втората група са германските туроператори. Само три компании са получили средства – SCHAUINSLAND REISEN – 396 212,04 лв., ALL TOURS FLUGREISEN – 356 577,15 лв. и CORENDON INTERNATIONAL B.V. – 206 936,59 лв. Прави впечатление, че другите големи германски туроператори DER Touristik (в който влиза ITS) и ТУИ ги няма в списъка.

  На трето място по най-много получени субсидии, са туроператорите от Полша. Това са NVA ITAKA – 514 500,64 лв. и RAIBOW YOURS SPOLKA AKCYJNA – 119 041,59 лв. През лятото на 2020 г. най-много полски туристи пристигнаха в България. Те обаче идват предимно с автобуси и с личен транспорт. На датския туроператор ML TRAVEL GROUP са отпуснати 30 256,69 лв., а на украинския ALF TOUR – 25 601,81 лв.

  Четири български туроператори също са в списъка на доведени чужди туристи с чартърни полети. Това са AEРОТУР ММ ООД с 90 838,52 лв. Компанията работи основно на пазарите в Русия, Украйна, Молдова, Белурус. Руският пазар обаче беше затворен през изминалото лято. Фирмата е собственост на Мария Ангелова и Надежда Ангелова. Главният им офис се намира в Руския културен център в София.

  Бургаският туроператор ТЕДИ КАМ ЕООД на Тодор Камарашев е получил 21 494,57 лв. Компанията също оперира основно в страните от бившия соцлагер. Субсидии за туристи от Украйна, Молдова и Беларус са преведени още на „Тез тур“ с централа в Турция и на варненската „Он Кю травъл“ ЕООД с управители Виктор Жуков и Валентина Осокина.

  През лятото правителството отдели 55 млн. лева от бюджета за държавни субсидии с цел да подпомогне посещението на поне 400 000 чужди туристи в страната в рамките на две години. “Сега започва реализацията на втора фаза на тази мярка – помощта от 35 евро за всеки турист, пристигнал в България с чартърен полет в периода от 1 януари 2021 г. до 31 май”, заяви през седмицата във Варна вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. “Помощта е в брутно изражение, т.e. преди приспадането на данъци или други такси. Тя ще бъде реализирана с вече одобрените, но неусвоени средства”, уточни тя.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg