• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Започнаха консултациите за изборите при президента Румен Радев
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: news.bg

  Днес държавният глава се срещна с представители на ПП “Има такъв народ”, Обединение „Демократична България“, Сдружението на Мая Манолова „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“, както и с партия „Възраждане

  В днешния ден на „Дондуков“ 2 започнаха поредицата срещи на президента Румен Радев с извънпарламентарни политически партии. Те са част от консултациите във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот. Държавният глава се срещна с представители на ПП “Има такъв народ”, Обединение „Демократична България“, Сдружението на Мая Манолова „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“, както и с партия „Възраждане”. В следващите дни консултациите продължават.

   

  Снимка БГНЕС

  Без Слави Трифонов премина срещата между Румен Радев и „Има такъв народ“.

  „Всички заедно – институции и партии, трябва да търсят най-доброто решение в интерес на българите, на запазването на тяхното здраве, на гарантирането на правото на вот и доверието в изборния процес, така че да имаме като краен резултат нормална избирателна активност и един легитимно избран парламент“, обяви президентът пред Тошко Йорданов и Филип Станев.

  „Ние смятаме, че както е по закон, вие трябва да посочите изборите на коя дата да са. Искрено се надяваме да се съобразите, както с мнението на останалите, така и с вашето усещане, защото отговорността е ваша. Няма как да се прехвърли отговорността на някой друг. Искрено се надяваме да не се повлияете, ясно е, че управляващите са достатъчно шумни и кресливи, използват всякакви начини за въздействия върху вас. Надяваме се, че ще вземете решение, полезно за всички български граждани, а не за една политическа партия, без значение коя е тя“, отбеляза Тошко Йорданов, зам.-председател на „Има такъв народ“.

  Хората на Слави отбелязаха, че ако имат някаква тревога, тя е, „че сега изборите ще бъдат правени от управляващите, от политическа партия ГЕРБ. Това, по нашето скромно мнение, поставя една известна сянка на съмнение за това доколко предстоящите избори ще бъдат честни“.

   

  Снимка БГНЕС

  „Редно е държавата да осигури на всички членове на СИК, особено на тези в мобилните, ако има такива, необходимите лични предпазни средства. Да има специално разписан протокол какъв тип маски, на колко време да се сменят и т.н. Средствата изобщо не са големи, ако държавата застане и гарантира на всеки български гражданин, който отива да гласува, някакъв пакет лични предпазни средства – маски, ръкавици, дезинфектант и т.н.”. Това обсъдиха на среща на „Дондуков“ 2 претендентът Румен Радев и представители на „Демократична България“.

  Христо Иванов и Атанас Атанасов лично предвождаха делегацията на обединението при Радев.

  Президентът и ДБ обсъдиха и броенето на бюлетините.

  Според Христо Иванов започнатата от тях кампания „Ти броиш“ има 6 хил. застъпника, с което от партията искат да следят за честното отчитане на резултатите от гласуването. От партията предлагат още гласуване по пощата за всички български граждани, както и независим одит на хардуера и софтуера на машините, за да не се превърнат те в нова причина за недоверие.

  „Тук отговорността е на ЦИК и на управляващите“, посочи Иванов.

  „Контролната разписка категорично трябва да има не само баркод, а изписана партия, за която си гласувал. Така всеки може да провери за какво е гласувал“, предложи Радев за машинното гласуване.

   

  Снимка БГНЕС

  „Шокирани сме от лицемерието, липсата на отговорност и пълната абдикация на отговорните институции по отношение на организацията на предстоящия вот. Налице е откровен саботаж“, обяви Мая Манолова на „Дондуков“ 2.

  Манолова и най-новите й партньори от „Отровното трио“ бяха поканени от президента Румен Радев да обсъдят честността и провеждането на изборите.

  Снимка БГНЕС

  Манолова обвини ЦИК и изпълнителната власт за липсата на машини 2 месеца и половина преди изборите.

  „Не е ясно кога и как ще бъдат доставени. Правителството не е осигурило логистика, не е ясно къде и как ще бъдат съхранявани, ще има ли видео-наблюдение, какъв ще бъде транспортът. Няма методика за сертифицирането и одита на тези машини. Няма правила за гласуване на карантинираните лица в условията на пандемия. Нещо повече – няма санитарен протокол за безопасно провеждане на предстоящите избори“, заяви Манолова.

  Според нея с бездействието си властта „отдалечава реалната дата за провеждане на изборите“. Манолова иска и „гражданска ЦИК“, която да извърши паралелно преброяване на вота.

  „Честни избори, организирани от правителството на ГЕРБ е една химера, една мечта. Това е причината, поради която гражданите искаме да вземем този процес в собствените си ръце и всички заедно да гарантираме честността на изборите“, заявиха и „Трио“-то.

   

  Снимка БГНЕС

  За нас датата на изборите трябва да бъде 28 март, заяви лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов на консултациите при президента.

  „На този управляващ режим не трябва да се дава нито ден повече управление. Колкото по-бързо се стигне до избори, толкова по-бързо ще стигнем до промяната“, смята Костадинов.

  По думите на държавния глава, дебатите и консултациите, рационалните предложения и решения са начинът за повишаване на активността и доверието в изборния процес и легитимирането на новоизбраното управление.

  Сред обсъдените теми бе необходимостта от промяна в Изборния кодекс, който в сегашния си вид ощетява малките формации от гледна точка на медийното отразяване. От „Възраждане“ изтъкнаха също така липсата на контрол върху работата на социологическите агенции в рамките на изборния ден. Незаконното разпространяване на манипулативна информация за резултатите от изборния процес от социологически агенции, вече е довело до негативни явления и изкривявания в изборните резултати, смятат и двете страни.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg