• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Мария Атанасова: Младите роми в обществото носят новото, промяната и бъдещето
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:Личен архив

  23-годишната Мария Атанасова е наставник на ромската младеж и член на Европейската мрежа за ромска младеж в България.Активно се занимава с доброволчество и менторство на младежи от ромски произход. През 2020 г. се дипломира в специалност „Акушерка” на МУ- Варна. Мария Атанасова е от ромски произход, тя е родом от  село Габър и още от гимназията започва да  помага на ромската общност . Работила е няколко години в Социалната чайна във Варна. Младата българка получи в края на изминалата година престижно европейско отличие. На онлайн церемония на 2 декември  Мария спечели в категорията „Младежки активизъм“ на наградите „Жена на годината“ 2020. През 2020 година тя беше определена и за “Млад европеец” годината.Varnautre.bg разговаря с Мария Атанасова за предизвикателствата, нагласите на обществото към ромите  и как те могат да бъдат променени.

  На 2 декември спечелихте отличие в категорията „Младежки активизъм“ на наградите „Жена на годината“ 2020, с какво впечатлихте журито ?

  -С част от журито, се видях за първи път на самата онлайн церемония по награждаването. Но от кореспонденцията, която имам с тях, рабирам, че съм номирана и избрана за победил в категорията „Младежки активизъм“, заради работа с различни младежки отганизации и ромски общности.

  По рано през годината получихте отличие “Млад европеец на годината ” , разкажете ни малко повече за това, какво представляваше конкурсът?

  -„Млад европеец на годината“ е инициатива на Schwarzkopf Foundation Young Europe. Отличието се присъжда на млади европейци на възраст между 18 и 26 години, които са се отличили по отношение на своя ангажимент и всеотдайност в подкрепа на международното разбирателство в Европа, интеграцията и подкрепата на общности. Аз бях номинирана от две организации. Едната е Phiren Amenca – ромска организация с международна дейност, намираща се в Будапеща. Участвала съм в техни форуми и конференции. А другата организация е „Социалната чайна“, където бях доброволец и координатор на доброволческата група. От всички номинирани петима бяхме поканени на интервю пред представителството на Европейската комисия в Берлин. На самото интервю в кратка презентация разказах коя съм и с какво се занимавам и две седмици след това ми беше съобщено, че съм избрана за Млад европеец за 2020 година.

  Работите усилено за по-голямо участие на младите роми в обществения живот и политиката, защо е важно те да бъдат активни ?

  -Смятам, че е важно, по принцип, хората да бъдат активни и ангажирани. Това води до по- добро и осъзнато общество. Младите хора във всяко едно общество, носят новото, промяната и бъдещето. Когато става въпрос за ромската общност, смятам, че младите хора в общността, имаме ролята и възможостта да покажем, че нас ни има, че съществуваме и ромската общност е част от обществото. Важно е да бъдем видими, защото много институции, а понякога и обществото си затваря очите за нашето съществуване, особено, за проблемите в ромските общности.

  Вие сте наставник за ромската младеж и член на Европейската мрежа за ромска младеж в България, в какво точно се състои работата Ви?

  -През годините съм била част от различни менторски, наставнически програми и като студентка, от ромски произход, съм работила с други младежи от общността, предимно ученици, които искат да продължат своето образование в университет. В тези случаи, е важно да има човек, които да ти помогне морално, със съвет или просто да ти даде просто информация.

  Каква е мотивацията Ви да работите за интеграция на ромите?

  -Когато проблемите около нас, ни дразнят или средата не ни харесва, то не трябва да стоим безучастно, а да се опитаме да дадем своя приност за подобряване на средата. Идвайки от ромска общност, знам какви са проблемите в общността и какви са обществото. Много ми се иска обществото и ромската общност да започнат да комуникират по между си. Неприемането, стереотипите и антициганизма в обществото правят комуникацията доста трудна и за двете страни.

  Работила сте няколко години в Социалната чайна във Варна, на какво Ви научи работата с децата. лишени от родителски грижи?

  -Работата с деца и младежи лишени от родителски грижи ме научи, че тези деца и младежи не се различават по нищо, просто някой трябва да им даде шанс и да ги подкрепа. Те са като всички деца, но живеят в много по-ограничена среда. Деца и младежи, които също имат нужда от помощ с домашните, от това да отидат на палатка, да имат джобни, да играят игри и да се научат на социални умения. В грижата за тези деца и младежи, не трябва да участва само държавата, недостатъчно е. Гражданите също, могат да дадад своя принос и не само по празници, защото тези деца и младежи съществуват и през останалата част от годината и имат нужда от подкрепа.

  Какви са най-големите предизвикателствата, с които се сблъсквате?

  -Като един млад човек, като на всички останали млади хора. Като човек от ромската общност е малко по-различно. Предизвикателствата с които съм се сблъсквала са били подценяване или недоверие, заради раличния етнически произход, все неща обвързани със стереотипите в обществото. Затова смятам, че трябва да сме по-отворени и подкрепящи се, независимо кой какъв и откъде идва.

  Съвсем скоро се  дипломирахте в МУ-Варна като акушерка, как избрахте тази професия?

  -В избора си на медицинска специалност, водещо бе желанието да помагам на хората. В последствие избрах да уча за акушерка, заради основните групи, с които се работят акушерките- с бъдещи майки, родилки и новородени бебета. На по-късен етап разбрах, че има различни начини да бъдеш в полза на обществото и да помагаш на различни групи.

  Плановете Ви за реализация включват ли да останете ли да работите в България?

  -Да, бих работила в България, но не и в клиничният смисъл на акушерството. По скоро бих останала да работя в България, прилагайки, образованието си в сферата на здравните грижи и социалния си опит, заедно.

  Какво си пожелавате занапред – в личен и професионален план?

  -Здраве, разбира се и по-благоприятни дни за всички ни! Предстои ми една динамична година, която си пожелавам да бъде успешна.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg