• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Поскъпват такситата във Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Varnautre.bg

  Ще има около лев увеличение на първоначалната такса

  Увеличение на първоначалната такса за таксиметров превоз във Варна ще има, но то ще е минимално. Очаква се за началото на дневен курс увеличението да е 60 ст., а за нощен 80 ст. Това прогнозира за Радио Варна Димчо Иванов, председател на таксиметров синдикат „Авто 94“. Увеличението стана възможно след протести в столицата на превозвачи от цялата страна. То е заложено в промените в Закона за изменение и допълнение на Закона за автомобилните превози, както и в Наредба 34 за неговото приложение. С промените вече се определя минимален и максимален размер на първоначалната такса. Тя трябва да бъде в размер от двоен до троен на цената за километър пробег за населеното място, а тя се определя с решение на местния Общински съвет.

  В момента във Варна работещите таксиметрови шофьори са около 1 000, около 10 % от тях не са обвързани с фирма за таксиметров превоз и свободно калкулират тарифите си, каза Иванов.

  Във Варна минималната тарифа в момента е 88 ст., а максималната е 2 лв. Почти всички карат на 89 ст., каза Димчо Иванов.

  Много от таксиметровите водачи прекратиха дейността си, тези от тях, които имат категория заминаха да карат ТИР-ове, каза Димчо Иванов. Същото е и в София – от 6 700 таксита, сега са около 3 000 в милионен град.

  Очаква се до дни Наредба 34 да бъде обнародвана в Държавен вестник. След това водачите ще трябва да претарифириат апаратите за таксуване в автомобилите си. Предвиденият срок е три месеца, поясни Димчо Иванов. По думите му във Варна най-вероятно са останали около 1 000 водача и за да минат през служба Метрология, за да се узаконят по новите тарифи, ще трябват няколко месеца, като на ден се обработват 20-25 автомобила, коментира Иванов.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg