• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Марешки към Радев: Вие сте случайно попаднал на „Дондуков“ 2, един пропаднал мандат
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: БГНЕС

  Лидерът на „Воля“ упрекна президента в закъснели консултации

  Стъпката за консултации е добра, но много закъсняла, посочи Веселин Марешки в началото на срещата на партия „Воля“ с президента Румен Радев по повод предстоящите избори. „Упражнението днес, а не консултации до края на миналата година, ние го считаме за безсмислено, израз на уплаха или некомпетентност относно избора на дата за изборите“, изтъкна лидерът на „Воля“.

  Марешки настоя, че с по-ранни консултации е могло да бъдат чути всички хора. Той изрази съжаление, че президентът не е откликнал на многобройните покани на партията му за разговори и дебат относно електронното гласуване и видеонаблюдението в изборния ден, както и че многократно са изпращали покана към държавния глава да се произнесе по идеите им за противодействие на картела за горивата или безплатните лекарства.

  „Ще запомним две неща от вас – бетонирахте ГЕРБ на власт, а с призива „Мутри, вън“, изкарахте мутрите навън и препънахте усилията на много българи към промяна“, посочи Марешки. Лидерът на „Воля“ счита, че от партията са направили максималното, за да уважат избора на много българи това правителство да си изкара мандата. По думите му следва да се уважава и волята на тези, които не искаха това управление, поради което Марешки настоява изборите да са при първата възможна дата на 28 март.

  „При здравни протоколи и малки промени в законодателството, мисля че тези избори могат да бъдат проведени и не виждам защо бихте дали заден ход за тези избори. Ние работим по изборите, резултатите от пандемията намаляват, така че изборите могат да се проведат“, увери президента Марешки. Той е убеден, че видеонаблюдението на броенето на бюлетините гарантира най-честният резултат, докато гласуването по пощата е екзотика.

  „Не виждаме разлика дали ще се редим пред пощите или пред секциите. Тези неща сме ги поставяли 2017г., а сега преди изборите всички говорят за ПР, а не за да променят нещо реално. Върви се след проблемите“, предупреди лидерът на „Воля“.

  Президент оцени високо неговата откровеност, но не остана длъжен. „Да ви кажа смятам за некомпетентно да се подпишете под Конституция, която не сте чел, както и да декларирате, че подкрепяте здравни мерки, с които не сте запознат.Очаквам да имате по-голяма отговорност, за да имат избирателите доверие във вас, а не да стреляте без посоки. Закъсняхте вие законодателите и по-рано трябваше да прехвърлите отговорностите към ЦИК. Кога може ли да ми отговорите ще има договор за машинното гласуване и ясен здравен протокол? Иначе можем да си разменяме реплики. Надявам се повече коментари по отношение на президентската институция да няма, като начало на предизборната ви кампания. Мудно се задействате“, отговори Радев. От своя страна, обаче, Марешки продължи да настоява, че президентът се отмята от посочената дата 28 март.

  „Два месеци преди избори не се променят изборните правила. Нали трябваше да обсъждаме датата за избори!“, припомни фармацевтичният бос на Радев. В опит за пореден път да върне разговора на полето на изборното законодателство държавният глава припомни, че датата за изборите се определя с Указ на президента, а той не е издал такъв.

  „Ние не виждаме защо някой трябва да отлага изборите, ако има гаранция от ЦИК и здравните власти“, подчерта Марешки, на което президентът отговори, че лидерът на „Воля“ е подписал и проекта на конституция на ГЕРБ без да го чете, а въпросната конституция се е оказала фейк. Радев се поинтересува защо от „Воля са настоявали за 23 май като дата на избори и защо са се отказали.

  „Така проведохте дебата“, възползва се от правото си на отговор Марешки. Той изрази недоумение защо президентът цитира Цветан Цветанов за изборни манипулации, а го е оставил да си тръгне, без да разбере кои са те.

  „Не всички имаме вашата сила, показана на други места“, аргументира се Радев като иносказателно напомни, че лидерът на „Воля“ е осъден за изнудване. Това преля чашата на търпение на Марешки и той стана болезнено откровен.

  „За съжаление, вие сте поредният случайно попаднал на „Дондуков“ 2, един безсмислен пропаднал мандат. Съжалявам, че не бяхте независим кандидат, за да видите на кое място щяхте да бъдете “, възмути се варненският политик на думите на президента.

  Това сложи край на напрегнатите консултации на „Воля“ при държавния глава. Радев пожела на опонента си да се кандидатира за президент и да покаже как се управлява, и констатира, че с тази политика „Воля“ се е устремила извън парламента.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg