• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Първия си стажант юрист за новата година прие Административен съд – Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  През 2020-а преминалите практическо обучение бяха 55

  Обучението на стажант-юристи в Административен съд – Варна стартира и през 2021 г. Днес Председателят на съда прие един от първите за тази година стажант-юристи, който ще бъде на обучение при съдия Гергана Стоянова.

  Петдесет и пет са стажант-юристите, които преминаха обучение в Административен съд – Варна от началото на 2020 г. до момента. Тяхното обучение стартира и в административните съдилища, на основание влязла в сила от 1 януари 2020 г., издадена от министъра на правосъдието, Наредба за придобиване на юридическа правоспособност. С Наредбата се урежда реда за обучение на стажант-юристите и стажа за придобиване на юридическа правоспособност. Като част от основния стаж, който е с продължителност два месеца, стажант-юристите трябва да бъдат на обучение две седмици в административен съд. Епидемичната обстановка не попречи на успешното им обучение, като то се провежда съобразно изискванията на Министерство на здравеопазването и указанията на ВСС.

  Съгласно Заповед на Председателя на Административен съд – Варна – съдия Елена Янакиева, стажът се организира и провежда по начин, съобразен в най-голяма степен с мерките за ограничаване на разпространението на заболяването Covid – 19, чрез дистанционно комуникиране и проверка на работата по същия ред. С обединените усилия на съдиите, служителите и младите стажант-юристи, обучението и през тази година преминава своевременно и пълноценно.

  Юридическият стаж е задължителен етап от обучението на младите съдебни кандидати, преди да положат изпит и да придобият юридическа правоспособност. Той им дава възможност както да придобият опит в реална среда от работата на правораздавателните институции, така и да се ориентират в областта от правораздаването, в която искат да работят и да се развиват професионално.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg