• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Туристи от Япония идват в България за бизнес и почивка
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Министерство на туризма

  Гостите Далечния Изток предпочитали по-малко посещавани дестинации и културно-исторически туризъм

  Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова разговаря с Н. Пр. Нарахира Хироши, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България. Нашата страна отдава голямо значение на българо-японските отношения. България и Япония имат изградени отношения на приятелство, произтичащи от активното развитие на търговските връзки между двете страни, взаимната симпатия и уважение между двата народа, заяви вицепремиерът.

  Министър Николова информира, че през 2019 г. над 11 000 туристи от Япония са посетили страната ни, а ръстът в посещенията на български граждани в Япония през миналата година е 36,3%. И допълни, че основната част от посещенията на туристи от Япония е с цел почивка, ваканция и бизнес. По думите й предпочитанията на туристите от Япония за посещение на България са свързани и с културно-историческия туризъм и по-малко посещавани дестинации, традиционни визити за класически концерти и опера, за Празника на розата в Казанлък и Розовата долина и др. За съжаление през миналата година поради настъпилата пандемия отбелязваме спад от над 80% в посещенията, уточни още тя.

  Вицепремиерът коментира още, че въпреки пандемията от коронавирус за България остава приоритет насърчаването на двустранното сътрудничество в областта на туризма. За това ще допринесе и подписването на Меморандум за сътрудничество между Министерството на туризма и Японската туристическа агенция през настоящата година, поясни министър Николова.

  Н. Пр. Нарахира Хироши сподели мнението на министър Николова, че е от изключително значение България и Япония да поддържат доброто сътрудничество помежду си. Важно е да развиваме обмена в областта на туризма, уточни още той. По думите му България има много какво да покаже пред японските граждани – природа, история, минерални води и вкусни ястия.

  По време на срещата бе обсъдена и възможността България да вземе участие в международно изложение в Япония през 2025 година.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg