• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Турция спешно разреши китайска COVID-19 ваксина
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Турция ще започне ваксинации за COVID-19 в цялата страна в четвъртък, започвайки със здравни работници. Това заяви министърът на здравеопазването Фахретин Коджа , веднага след като ваксината Коронавак на Синовак получи спешно разрешение за приложение в Турция.

  Първата доза беше поставена на министъра. „За да се върнем към стария си живот, първо трябва да се ваксинираме”, каза Коджа.

  Ваксините са разпределени в обществени здравни хранилища във всички 81 провинции. Турция е получила до сега 3 ​​милиона дози Коронавак, а е поръчала общо 50 милиона, които се очаква да пристигнат до март. Също така се водят преговори за руската ваксина Спутник и тази, разработена от Pfizer и BioNTech.

  Индонезия също започна да прилага китайската ваксина в сряда. Различни проучвания от цял ​​свят показаха доста протеворечиви резултати относно ефективността на Коронавак. Вчера от Бразилия публикуваха клинични данни от етап на проучвания, показващи степен на ефикасност от само 50,4%, а друга по-ранна информация от Бразилия беше с 75 на сто ефективност на ваксината. По-рано Индонезия пък обяви ефективност 65.3 на сто.

  Миналия месец турски изследователи заявиха, че Коронавак показва 91,25% ефикасност въз основа на междинен анализ. Изпитванията в Турция ще продължат, докато напредва масовото ваксиниране, каза координаторът на изпитанията хред Ройтерс.

  Турция е силно засегната от пандемията, като около 23 хиляди души починаха от вируса и повече от 2 милиона са заразени. Нощният комендантски час е в сила през цялата седмица.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg