• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Студентските съвети искат намаляване на наемите за общежития
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  В съобщение до медиите и институциите ръководството на Националното представителство на студентските съвети в Република България излезе с позиция, в която призовава за намаление на месечните наеми за ползване на общежития.

  Мотивите за този апел са свързани както с епидемиологичната обстановка в страната, която ни изправи пред множество безпрецедентни трудности, така и със стремежа ни да бъдем солидарни към всички млади хора, които бяха повлияни от кризата както в процеса на тяхното обучение, така и финансово, пишат от НПСС.

  Разчитаме, че компетентните институции ще подкрепят апела, отправен от нас и ще инициират тази мярка в полза на българските студенти, се казва още в съобшението.

  Поставени в условие на епидемична обстановка с неясен хоризонт, ние –представителите на студентите в Република България, смятаме, че обучаващите се във висшите училища имат право да ползват този вид облекчение, което е логично продължение на общите мерки, които се вземат от
  държавата, подчертават от НПСС.  Ето и цялата позиция на представителите на студентските съвети:

  В последната вече почти една година сме в ситуация на безпрецедентна епидемична обстановка в световен мащаб, която изправи цялото ни общество пред множество предизвикателства, с част от които не сме се сблъсквали никога преди. В хода на образователните и социални процеси бяха наложени редица ограничения, за да се опази здравето и живота на нас и на нашите близки.

  Една от мерките, въведена през началото на календарната 2020 година, беше преминаването в дистанционна форма на обучение на студентите в цялата страна. За да предпазят себе си и своите близки, голяма част от учащите освободиха общежитията, обитавани от тях, за периода, който издадената към онзи момент заповед на министъра на здравеопазването обхваща. В хода на тези събития, в голяма част от висшите училища бе взето решение за намаляване наемите на студентските общежития, което намираме като навременна и необходима мярка, за да бъдат подпомогнати студентите и техните семейства.

  Позовавайки се на тази практика и вземайки предвид Заповед № РД-01-626/27.10.2020 г. и Заповед № РД-01-718/18.12.2020 г. за въвеждането на противоепидемични мерки на територията на Република България, с които се преустановява присъственият учебен процес във висшите училища, ние от Националното представителство на студентските съвети апелираме отново за облекчение в сумата, която студентите заплащат като месечен наем.

  През месеците декември и януари болшинството студенти не са обитавали своите общежития. Тенденцията ще остане без промяна и през месец февруари с оглед обстоятелството, че противоепидемичните мерки са удължени до края на месец януари. Предвид създалата се ситуация, ние се обръщаме към Вас с предложение да бъдат предприети действия за намаляване с 50% наемите за общежития за месеците януари и февруари за всички студенти, докторанти, специализанти и курсанти, които ползват студентско общежитие към висшите училища , както и тези, ползващи общежитията към „Студентски столове и общежития” ЕАД.

  Мотивите ни за този апел са следните – на първо време, епидемиологичната обстановка в страната създаде затруднения за младите хора и техните семейства. Някои от тях останаха без работа или със силно занижени доходи. На следващо място, дистанционната форма на обучение създаде предпоставки за освобождаване на студентските общежития от болшинството студенти. Към момента по-голямата част от тях остават необитавани, а предвид идната дистанционна сесия, обстановката няма да бъде променена. Ето защо намаляването на наема за студентите би било жест на солидарност към студентската младеж и се явява необходимост от гледна точка на създалото се положение.

  Поставени в условие на епидемична обстановка с неясен хоризонт, ние – представителите на студентите в Република България, смятаме, че обучаващите се във висшите училища имат право да ползват този вид облекчение, което е логично продължение на общите мерки, които се вземат от държавата.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg