• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Тома Биков: Гласуване по пощите ще породи голямо недоверие
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit


  „Мисля, че няма значение нито за институциите, нито за партиите дали парламентарният вот ще бъде на 28 март или на 4 април“, каза пред bTV депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

  Притесненията му са, че датата съвпада с католическия Великден. „Притеснението ни е, че тогава се пада католическият и арменския Великден. Това значи, че една немалка група в България ще трябва да гласува на празник“, обясни той.

  По думите му това ще е предизвикателство за Министерството на външните работи, защото ще трябва да организират избори в страни, където големият празник, може да ги затрудни. За външното министерство ще бъде най-трудната задача, защото ще трябва да комуникират със страни в локдаун, за да организират даването на вот от страна на сънародниците ни, обясни той.

  Според Биков това е в разрез с желанието на Румен Радев да насърчи гласуването на българите в чужбина.

  „Президентът внуши, че ние сме предложили 28 март – а всъщност той предложи тази дата и то в пика на пандемията. Работа на държавния глава е да провери датите. Направили са пропуск с големия празник“, каза още Биков.

  „Президентът трябва да каже как точно ще се гласува с пощите, как ще гарантира честността, доверието и с кои пощи ще се работи. Такъв тип гласуване ще породи голямо недоверие“, допълни Тома Биков.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg