• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Одобриха на първо четене регламента за вторите пенсии
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:НС

  Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване/КСО/, свързани с фазата на изплащане на средствата, натрупани по партиди на граждани в универсалните пенсионни фондове.

  “Първите пенсионери от универсалните пенсионни фонд се очакват през септември 2021 г., когато част от родените през 1960 г. жени ще навършат определената в чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване пенсионна възраст. Във връзка с това се предлагат необходимите промени, които да гарантират ясни правила за отпускане на пенсии от универсалните пенсионни фондове и детайлно регулиране на фазата на изплащане”, посочи заместник-председателят на Комисията по социална комисия и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова.

  Регламентират се основните правила за отпускане, изплащане и преизчисляване на пенсиите, правата на наследниците на осигурените права. Изрично се предвижда, че допълнителният размер на допълнителната пожизнена пенсия за старост и на разсроченото плащане не могат да бъдат по-малки от тези, които се получават на база на брутния размер на осигурителните вноски, за което се създава допълнителен резерв, пише в доклада на комисията

  Вариантите за бъдещите пенсионери, които имат натрупани средства във втория стълб на пенсионната система за три – това са пожизнена пенсия, срочна пенсия или еднократно изплащане на партидата. Основната цел на законопроекта е да се уреди фазата на изплащане на пенсионните добавки .

  С 98 гласа „за“, 7 – 4против“ и 63 – „въздържали се“ законопроектът за промени в КСО беше приет на първо четене от парламента.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg