• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Внесени са промени, даващи възможност на лицата под карантина да гласуват
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  С коалиционните ни партньори внесохме промени, даващи възможност на лицата под карантина да упражнят правото си на глас. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на брифинг в Народното събрание.

  В проекта ГЕРБ и ОП оставят правото на ЦИК да избере по какъв точно начин ще става това – дали с подвижни урни или в специални секции. А при вземането на решението те трябва да се консултират със здравните власти и съответните щабове, сформирани за борбата с епидемията от коронавирус.

  „Целта е лицата под карантина да упражнят правото си на глас. Затова ЦИК ще изработи правила как ще гласуват – с подвижна урна или специални секции. Трябва да се гарантира здравна сигурност на българските избиратели. ЦИК ще осигури средства за индивидуална защита на членовете на СИК“, обясни Дариткова.

  Тя поясни, че ГЕРБ са се поучили от ситуацията на избори в пандемия в останалите страни. „Видяхме, че при тях задължително се въвеждат специални норми и протоколи, които да гарантират здравна сигурност“, заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ.

  Част от другите предложения са гражданите с изтекли лични документи да могат да се идентифицират с тях пред СИК, за да се избегне струпване

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg