• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Министър Николова:Загубите от туризъм възлизат на около 4,2 млрд. лв.
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Загубите от вътрешен и входящ туризъм възлизат на около 4,2 млрд. лева по данни от НСИ и БНБ за първите 9 месеца от 2020 г. Очакванията са те да нараснат поради малкия брой туристически пътувания в края на годината. Не е изключено загубите от вътрешен и входящ туризъм да надхвърлят 5 милиарда лева за цялата година, като все още предстои да бъде публикувана окончателната статистика.Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред медии в Бургас.

  Министър Николова коментира, че предстои да се открие туристическо представителство във Варшава. Амбицията ни е да привлечем повече туристи от Полша. Надявам се да открием такива приоритетни представителства и в други държави, поясни още тя. По искане на бранша Министерството на туризма изготви специализирана рекламна кампания за руския и немския пазар. Ние имаме много заявки от Русия, включително и от собствениците на имоти, допълни тя.

  Надявам се, че изпълнената с изпитания и предизвикателна 2020 година ще остане в миналото, като от нея ще запазим само натрупания опит и важните изводи, които да ни помагат да продължим дейността си напред.

  Над 4,5 млн. туристи са пренощували в местата за настаняване у нас през 2020 година. От тях над 3,3 млн. са българи, а чужденците са над 1,2 млн., показват данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ).

  По думите й в момента зимните ни курорти са пълни на 40%, а спа дестинациите са резервирани на 100%.

  Водещите 10 дестинации у нас за цялата минала година са общините Созопол, Приморско, Несебър, Варна, София, Банско, Велинград, Балчик, Самоков и Пловдив. Най-посещавана е община Несебър, която е посрещнала около половин милион туристи през миналата година.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg