• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Брюксел подкрепя въвеждането на сертификат за ваксиниране срещу COVID-19
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен като лекар по образование подкрепя въвеждането в ЕС на взаимно признато удостоверение за ваксинираните срещу ковид. Това съобщиха говорители на Комисията.

  Въпросът какви преимущества би давало това удостоверение е политически и правен, се казва още в съобщението.  Възможно е този въпрос да бъде обсъден на насроченото за следващата седмица заседание на Европейския съвет.

  Комисията не провежда разговори с производителите на китайската ваксина срещу новия коронавирус, няма данни за преговори и от страна на Европейската агенция по лекарствата, допълниха говорителите.

  Според тях откраднатите данни от агенцията са били подправени, особено в частта, която “доказва” политически натиск от ЕК ваксините да бъдат одобрени по-бързо от обичайното. По думите на говорителите целта с разпространението на такива данни е да се подкопае доверието във ваксините. Говорителите заявиха, че комисията е положила усилия заради извънредната обстановка решенията на лекарствената агенция да не се бавят допълнително по бюрократични причини и така да се ускорят доставките.

  Няма доказателства, че одобрените в ЕС ваксини не действат срещу южноафриканския щам на вируса на болестта, заявиха говорителите. По техните думи засега ЕС може да разчита на 760 милиона дози от утвърдените ваксини и това е достатъчно за имунизацията на 80 на сто от гражданите на ЕС.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg