• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Бум на домашното насилие у нас през 2020-а
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Случаите са с 60% повече спрямо предходната година

  С 60% повече са случаите на домашно насилие в страната през 2020 година, в сравнение с предходната. Това каза за „Радио Варна” председателят на Фондация “SOS Семейства в риск” Анна Николова. Тази новина идва на фона на готвените законови промени и нови мерки в борбата с домашното насилие в България. Според Николова те са леко закъснели, но са адекватен отговор от страна на държавата срещу домашното насилие. От началото на пандемията е налице ескалация на случаите, а най-големият бум е бил след първото разхлабване на ограничителните мерки.

  „Варна не прави изключение”, категорична е Анна Николова и допълни, че проблем остава липсата на официална статистика за проявите на домашно насилие. Идеята за създаване на Национална комисия и регистър на случаите обаче, е крачка напред и ще гарантира по-ефективна защита, смята Николова.

  Най-често обект на насилие са жените, които съставляват 90% от общия брой случаи. Сред рисковите групи са още децата, възрастните хора и хората с увреждания.

  Психологът Добринка Тотева-Горанова напомни, че насилието не е само физическо. Опасни и със сериозни последствия са още психическото и сексуалното насилие. Тя обясни ескалацията на случаите с факта, че изолацията, тревогите и несигурността, често изкарват на показ най-лошите черти на човек.

  Всеки който е обект на домашно насилие може да се обади на горещата телефонна линия на Фондация “SOS Семейства в риск” 052/609 677. След подаденият сигнал, жертвата ще получи съответната помощ и при необходимост настаняване в Кризисния център, поясни председателят Анна Николова.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg