• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Над 18 милиона банкноти от 2 лева извадени от обращение
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Виолетовата банкнота с лика на Паисий Хилендарски беше пусната за първи път през 1999 година

  Банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., бяха извадени от обращение и престанаха да бъдат законно платежно средство от 1 януари 2021 г. От тази дата те не могат да бъдат използвани за разплащане.Към 31.12.2020 г. в обращение са останали 18 142 257.5 броя банкноти с номинална стойност от 2 лева, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на БНБ.

  Изтеглянето на книжната двулевка беше заложено още през 2015 г., когато Българската народна банка пусна в обращение разменна монета с номинална стойност 2 лева, която постепенно замени в обращение банкнотата със същата номинална стойност. Предимството от емитирането на монета с номинална стойност 2 лева е свързано с по-дългия период на използване на монетите спрямо банкнотите от този номинал, поясняват от Банката. При по-късия период на използване на банкнотите, за да се осигури чистота на банкнотите в обращение е необходимо по-честото изтегляне от обращение на големи количества негодни банкноти и съответното пускане на нови годни банкноти. В следствие на това замяната на банкнотата с номинална стойност 2 лева с монета със същата номинална стойност ще доведе и до намаляване на разходите за обслужване на паричното обращение.

  Отпечатаното количество банкноти с номинална стойност от 2 лева, емисия 1999 г., е 135 059 000 броя, а втората емисия от 2005 г. е 242 070 000 броя. Банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., се обменят на касите на Българската народна банка по номинална стойност, без ограничение на количеството, без такса и без краен срок на обмяна. Изтеглените от обращение стари банкноти се унищожават, уточниха още от БНБ за Радио Варна.

  За нумизматични цели на каса в Българската народна банка се продават банкноти от 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., по цена различна от номиналната им стойност.

  Информация за продажните цени е публикувана на следния електронен адрес: 

  http://bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/nc_bpl_prices_bg.pdf

  Виолетовата банкнота с лика на Паисий Хилендарски беше пусната за първи път през 1999 година и замени банкнотите от 2 000 лева при деноминацията на българския лев през същата година. На тях беше ликът на майстор Колю Фичето.

  През 2015 години БНБ пусна в обращение паралелно и монета със същия номинал, на която отново е изобразен Отец Паисий.

  Двулевката, обаче е една от най-емблематичните български банкноти.

  Първата е от 1916 година и е била в употреба 8 години, припомнят от Радио Варна.

  Дълго време след това двата лева са на монети. До появата на онази зелена банкнота с гроздоберачката през 1962 . Това е банкнотата, която може да бъде определена като „народна“. Девойката Кина Гърбова от Сухиндол е единственият човек от народа, появявал се върху социалистическа банкнота. Тази банкнота излиза от обращение през 1996 година и това я прави една от най-дълго останалите в обращение банкноти – 34-ри години.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg