• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Близо 30% по-малко мигранти през 2020-а заради коронавируса
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Най-много международни мигранти има в САЩ – 51 милиона

  Пандемията от коронавирус е забавила глобалната миграция с близо 30 процента, около два милиона по-малко хора от предвиденото са мигрирали между 2019 и 2020 г., се казва в доклад на ООН, цитиран от БНР.

  Около 281 милиона души живееха извън страната на произход през 2020 г. Докладът, озаглавен „Международна миграция 2020“, показва, че две трети от регистрираните мигранти са живели само в 20 държави, като САЩ са начело на списъка, с 51 милиона международни мигранти през 2020 г.

  Следва Германия с 16 милиона, Саудитска Арабия с 13 милиона, Русия с 12 милиона и Великобритания с девет милиона.

  Индия оглави списъка на страните с най-големи диаспори през 2020 г., тъй като 18 милиона индийци живеят извън своята родина.

  Други страни с голяма транснационална общност включват Мексико и Русия, всяка с по 11 милиона, Китай с 10 милиона и Сирия с осем милиона.

  През 2020 г. най-големият брой международни мигранти пребивава в Европа – общо 87 милиона.

  Почти половината от международните мигранти са пребивавали в региона, от който идват – Европа е с най-голям дял от вътрешнорегионалната миграция. Седемдесет процента от мигрантите, родени в Европа, живеят в друга европейска държава.

  Бежанците представляват около 12% от всички международни мигранти, се казва в доклада, като около 80% са се заселили в страни с ниски и средни доходи.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg