• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Български термометър може да засече COVID-19 още преди първите симптоми
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit


  Фин термометър, адаптиран да се използва за проследяване на ковид инфекция, може да се превърне в незаменим помощник при лечението на болни и пациенти със съмнение за вируса.

  Той е създаден под ръководството на алерголога проф. Тодор Попов от болница “Св. Иван Рилски” в София в сътрудничество с

  Инфекциозната болница в София.

  Прототипът на този термометър съществува още преди 20 години. Професорът е започнал да развива идеята си в китайски термос, разказа той в “Нова тв”, в предаването “Събуди се”. Той притежава патента, но термометърът не се произвежда у нас, а само в азиатски страни. Застрахователни компании го ползват активно при подписване на полици.

  Този “термометър за дишане” измерва температурата на издишания въздух. Тя е различна от температурата, която можем да измерим на челото, ухото или подмишниците и отразява влиянието на този дълъг дихателен път, който въздухът трябва да премине, за да излезе от белите дробове.

  “С този термометър за бял дроб ние хващаме възпаление, което е начално и е ограничено в дихателните пътища”, обясни проф. Попов.

  Известно е, че коронавирусът има специален афинитет към тъканите, свързани с белия дроб и дихателните пътища. Той тръгва от гърлото и продължава към трахея, бронхи и всички структури на беля дроб. Когато се появи начално възпаление, лигавицата набъбва, възпалява се и става по-топла.

  Същото нещо се случва в белия дроб. Когато започне инфекция,това възпаление, тази температура се подава на въздуха, който минава през дихателните пътища.

  “С финия термометър можем да хванем нюанси по точен начин и по температурата на издишания въздух да правим заключения какво става в белия дроб”, каза проф. Попов.

  Знаем, че възпалението при коронавирус започва преди още да се разпространи в цялото тяло. С финия термометър може да се хване това възпаление, като се измери температурата на издишания въздух.

  Възпалението може да се хване преди да са се позитивирали другите останали тестове – PCR, кръвни тестове.

  Температурата тръгва нагоре преди да се появят клиничните симптоми – при грипа е от 24 до 48 часа. Предполага се, че това може да бъде и при ковид инфекцията.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg