• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Арт Галерия Le Papillon nредставя “Из колекциите”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:Le Papillon Art Gallery

  14-тото издание на Международна графична изложба стартира на 21.01.2021

  За 14-та поредна година Арт Галерия Le Papillon, по традиция през януари, среща почитателите на графичното изкуство в малък и голям формат както със селекция от наградени творби, така и с последните произведения на обичани, утвърдени, награждавани, а и млади художници, изразяващи се със средствата на графиката, на рисунката с игла, щихел, молив, в черно бели нюанси или в цветна литография и акварел.

  От 21-ти януари до 15-ти февруари 2021 г. в пространството на галерия Le Papillon ще  бъдат показани високо професионално изпълнени графики и произведения, подбрани от голям брой творби на автори на световно ниво с високи рисувачески умения, всички отличени с повече от една награди в международни престижни форуми в техниките: офорт, литография, суха игла, мецотинто, акватинта, мек лак, гравюра върху дърво, гравюра върху плексиглас и мед, зийбдруг, а също и монотипия, рисунка с туш и перо.

  В това издание ще бъдат представени творби от цикъла алграфии на Живко Мутафчиев, преди предстоящото им представяне във Франция, вдъхновени от темата от произхода на живота и вселената, които показахме за първи път в миналите издания на „Из колекциите“. Ще бъдат показани  и няколко от последните творби на добре познатият в графичния свят Робърт Баръмов. Носителят на Хердерова награда – проф. Стоимен Стоилов ще ни зарадва с офорти от цикъла му „По Робърт Бърнс“, няколко графики , изпълнени в техниката мецотинто,  а наред с тях отново е подготвил и няколко акварела с любимите си „театрални“ сюжети, този път с доза морско настроение.

  За пръв път пред публика ще бъдат представени рисунки с туш и акрил на Христо Христов, както и рисунки с молив на Кънчо Кънев. С невероятното си майсторство, минимализма и лиричността в изказа си Милко Божков ни пренася в тишината на природата с любимите си пейзажи с двете си рисунки с креда и акварелни бои.

  В изложбата са включени и последните екземпляри от цикъла State на Онник Каранфилян, както и няколко провокативни графики на Калоян Илиев – Кокимото. Представяме и графики със съвременно и модерно звучене като последните литографии от цикъл Animals на Еди Баръмов, получил наградата за млад автор на графичното биенале в Македония.

  За радост на почитатели участва и Велико Маринчевски, разпознаваем със своите природни „картини“, както и с най-новите си рисунки Цветан Казанджиев, носител на редица награди за живопис и графика, включително от изданието от 2020 г. на Балканско Квадринале в Стара Загора. Специално за изложбата Андриан Бекяров и Атанас Мацурев ще зарадват почитателите си с нещо различно – графики, изпълнени в техниката суха игла. За първи път в изложбата участие има проф. Иван Димов, чийто акварели внасят колорит и яркост в преобладаващата черно-бяла графична гама, също както и цветните гравюри на Георги Лечев от добре познати и характерни за автора цикли, следен от редица колекционери.

  Откриването на изложбата ще бъде на 21 януари 2021 г. – четвъртък, от 16:00 ч. до 19:00 ч. в изложбената зала на галерията на ул. Драгоман 12 (до Куклен театър), а изложбата може да бъде видяна от 21.01.2021 г до 15.02.2021 г. в изложбения салон на галерия Le Papillon, както и на сайта на галерията  и на фейсбук страницата Le Papillon Art Gallery.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg