• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Домашен арест за обвиняем за пране на пари,придобити чрез компютърна измама
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Обвиняем за пране на пари в особено големи размери ще бъде поставен под домашен арест след като Варненският апелативен съд измени мярката му за неотклонение. Въззивната инстанция намери за незаконосъобразно определението на Окръжен съд – Варна, с което на 11 януари Николай Н. е задържан под стража.

  Той е обвиняем по досъдебно производство на Националната следствена служба за пране на пари, придобити чрез компютърна измама. През юни и юли 2019 г. при условията на продължавано престъпление заедно с друг мъж – Атанас В. – били извършени финансови операции в размер на 65 000 евро. Сумата била получена по сметка на българско дружество от компания, регистрирана в Княжество Монако. Заради извършена измама, от банката-получател било поискано връщане на сумата.

  През юли миналата година съдът определи за Николай парична гаранция в размер на 30 хиляди лв. Той не внесъл сумата и това дало основание на прокуратурата да поиска задържане под стража. Окръжният съд уважил искането. Адвокатът на 49-годишния мъж обжалва пред горната инстанция.

  Защитата твърди, че обвиняемият не е имал финансова възможност да събере средствата за гаранцията. Но съдействал на разследването и не се укривал.Представителят на Апелативната прокуратура посочи, че неплащането на гаранцията изразява отношението му към мярката за неотклонение, към повдигнатото обвинение и правоприлагащите органи. При по-лека мярка за принуда има риск той да не бъде осигурен за съдебната фаза на делото.

  Апелативният съд прецени, че определението на Окръжния съд за задържането под стража е незаконосъобразно. Повече от 5 месеца – от юли 2020 до 11 януари т.г. паричната гаранция не е изпълнена и реално мъжът е бил без мярка за неотклонение, но прокуратурата не е предприела действия по обезпечаването й. Въззивната инстанция кредитира като законосъобразно процесуалното поведение на обвиняемия, тъй като се е явявал на призоваванията – не е възпрепятствал разследването и е участвал в следствените действия. Следователно най-тежката мярка за процесуална принуда не съответства на процесуалното поведение и на обществената опасност на Николай Н. Затова Апелативният съд измени задържането му под стража в домашен арест.

  Определението на въззивната инстанция не подлежи на обжалване.

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg