• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Положи клетва 46-ият президент на САЩ
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  След клетвата Байдън произнесе първата си реч като президент

  Демократът Джо Байдън вече официално е 46-ият президент на САЩ.

  Той положи клетва на официална церемония във Вашингтон, съобщава БНТ.

  Големият ден е белязан от безпрецедентни мерки за сигурност и стриктни правилата срещу заразата COVID-19.

  На инагурацията Джо Байдън и Камала Харис са придружени от половинките и наследниците си.

  След клетвата Байдън произнесе първите си думи към нацията като президент на САЩ.

  Днес цялата ми душа е вложена в обединението на Америка и моля всеки американец да се присъедини към мен в изпълнението на тази кауза. Това заяви в първата си емоционална реч като президент на САЩ Джо Байдън.

  Ако се обединим, можем да постигнем велики неща, важни неща. Да поправим грешките и да се справим със смъртоносния вирус, категоричен е Байдън.

  Ето и най-важните и емоционални акценти в речта на Джо Байдън:

  Днес е денят Америка, на демокрацията, на историята, надеждата, новото и решимостта. Америка премина през предизвикателства и успя да ги преодолее. Днес ние сме тук, за да отдадем дължимото на каузата на демокрацията. Гласът на хората беше чут и още веднъж доказа, че демокрацията е ценна, крехка, но ще пребъде. Така че, сега на мястото, където преди няколко дни насилието разтресе основите на Капитолия, тук сме като една неделима нация и гледаме напред по нашия типично американски начин – смел, оптимистичен.

  Знаем, че можем да бъдем и трябва да бъдем. Знаем, че нашата Конституция ще пребъде, че силата на нашата нация ще пребъде! Всичко зависи от нас – не само от някои, а от всички нас!

  Нашата нация е велика – ние сме добри хора. През вековете ние сме борили в мир и във война, и ни предстои още много в тази зима на опасности. Има много, което трябва да се поправи, изгради, възстанови, да се излекува и спечели.

  Байдън подчерта, че вирусът, който се появява веднъж на 100 години, е отнел повече човешки животи, отколкото Америка е изгубила в цялата Втора световна война, заличил е милиони работни места и бизнеси.

  Спасяването на планетата зависи от нас. Изправени сме пред тероризъм у дома, пред сили, които трябва да победим. Това са предизвикателства, за да възстановим душата и бъдещето на Америка, подчерта президентът.

  Обещавам да бъда президент на всички американци и ще се боря точно толкова за онези, които не ме подкрепиха, колкото за тези, които ме подкрепиха, обобщи Байдън.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg