• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  До края на година ваксинираните българи ще са 2 милиона
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Националният ваксинационен план няма времеви срок за обхващане на лицата в различните групи, коментира министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол.

  „Няма такъв срок, защото се очакваше да се доставят ограничени количества ваксини“, обясни проф. Ангелов.

  На сайта на Министерството на здравеопазването са посочени индикативните количества ваксини от двама производители, уточни министърът. Той припомни, че всяка държава-член на ЕС е заявила първоначални количества ваксина от всеки производител и ЕК е изчислила квота за всяка държава. Проф. Ангелов увери, че има възможност количествата по квотите да се предоговорят между държавите-членки.

  По думите му индикативен график за доставки от даден производител ще е наличен след договор с производителя и други изпълнени условия, а доставките на количествата от конкретната ваксина се разполагат във времето според издаването на одобрение от ЕК и според производствените възможности на производителя.

  „До края на годината в България ще има достатъчно ваксини. От производителя „Пфайзер“ се очакват 3.9 млн. дози, с които ще бъдат ваксинирани близо 2 милиона граждани“, добави проф. Ангелов. Той посочи, че много скоро ще има подробна информация къде и в кои кабинети в страната ще се извършва ваксинирането. А кабинетите много скоро ще се появят на картите на Google. Здравното ни министерство работи съвместно с техногиганта, за да могат лесно да се намират местата, където българските граждани да се ваксинират.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg