• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Укрепват свлачища по брега на Бяла
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: byala-beach.com

  Започва укрепването на брега от нос “Свети Атанас” до къмпинг “Луна” в град Бяла, Варненска област, съобщи БНТ. В района има три активни свлачища. Брегът е стръмен и абразията също отнема от сушата.

  Проектът ще се реализира на два етапа. За първия – държавата отпуска 30 милиона лева. Който обхваща от нос “Свети Атанас” 700 метра, за да може да се покрие и новообразуваното свлачище. Ще се защитят три основни свлачища и по този начин ще се спре абразионния процес на територията. Това каза инж. Пеньо Ненов, кмет на Община Бяла.

  След приключването и на втория етап, брегоукрепителното съоръжение ще обхване крайбрежието на Бяла в зоната на пристанището и ще защити вече изградената инфраструктура там. Последното свлачище е регистрирано преди две години, когато част от брега се откъсва и потъва в морето. Изграждането на брегоукрепителна стена ще допринесе за развитието на икономиката и туризма в малкия морски град. Изграждането на брегоукрепителното съоръжение ще започне през септември. В момента тече процедура по избор на фирма – изпълнител.

  От Радио Варна припомнят, че кметът на Бяла Пеньо Ненов обяви, че в проекта е заложено създаването на нова връзка между Обзор и Бяла, подобно на Дамбата във Варна. Идеята е да се свържат с алея общините Бяла и Обзор. Алеята ще има функции и на брегоукрепително съоръжение, и на пешеходна зона.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg