• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  До края на месеца изплащат помощи по мярката “Запази ме”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  „Имаше действително забавяне по мярката “Запази ме”, но до края на месец януари всички суми, които са за месеците ноември и декември, ще бъдат изплатени на хората и те ще ги получат“.

  Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева във връзка с информацията за забавени плащания по мярката „Запази ме“, предава БГНЕС.

  По тази мярка държавата изплаща по 24 лева директно на работниците и служителите, а тя е насочена към затворените от пандемията бизнеси. По думите на социалния министър причина за забавянето са станали многото сгрешени банкови сметки и грешно попълнени декларации от страна на кандидатите, което довело и до много голям обем работа по отстраняване на грешките.

  До този момент са подадени са 8 194 заявления за компенсиране на 42 960 работници и служители. Към вчерашната дата са изплатени 4,5 млн. лв. за 16 хил. работници, уточни Сачева.

  „От февруари ще започне приемът на документи за компенсации в 75% от осигурителния доход на работниците. Бързам да отбележа, че 75% от осигурителния доход е 100% от дохода, който взима работника нето. Нямам как повече да се плати, защото това би означавало ние да повишаваме заплатите на работниците и служителите“, уточни Сачева.

  По мярката 60/40 до момента са изплатени 747 млн. лв., запазени са 250 хил. работни места. Тази година са предвидени 600 млн. лв. за продължаване на мярката до м. септември.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg