• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Проф.Кантарджиев:Заради новия щам разхлабването на мерките ще е предпазливо
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Обсъждането и предприемането на постепенното отвяряне на ресторантите ще е в началото а април.Това каза пред БНР проф. д-р. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса. Поради новия щам на коронавируса разхлабването на мерките ще е предпазливо и на стъпки, допълни той.

  Във връзка със съобщението от “АстраЗенека” за забавяне на доставките на ваксини за Европа, проф. Кантарджиев заяви, че Оптимистичният вариант е около 1,5 – 2 милиона ваксинирани да имаме до края на август.

  “Ако няма ваксина, не може да се ваксинираме. Държавата ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да купим, която и да е ваксина, която е ефективна и безвредна и която е призната от регулацията в Европа, разбира се в това число и руска и китайска”, подчерта той.

  Според  проф. Кантарджиев спекулация е твърдението, че в България има нисък брой имунизирани. Той обясни, че този брой се дължи на запазването на втората доза, за да не се случат технологични проблеми, които да забавят доставката на втора доза и “хората да останат само с една поставена доза”.

  Тази седмица ще бъдат ваксинирани хората, работещи на първа линия в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът му. Според думите му  се увеличава броят на желаещи лекари да се ваксинират.

  “Тази седмица за първи път имаме под 100 болни на 100 хиляди души за 14-дневен период. Това е много добре и дано да се задържи, но това зависи от дисциплината на хората”, заяви проф. Кантарджиев.

  Той подчерта, че освен предпазните маски и дистанцията, най-важно е проветрението на помещенията – на всеки 20 минути трябва да се осигури 1 минута с поток на въздуха.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg