• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Варненци предлагат отделяне на средства за възстановяване на сгради – културно наследство
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:Мария Иванова

  Вижте как може да подкрепите инициативата

  Варненското сдружение ” Таляна ” изпрати отоворено писмо до екипа на вицепремиера г-н Томислав Дончев, няколко министерства и НСОРБ. В него се предлага част от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост  на ЕС, освен за саниране на панелни жилищни блокове, да се насочат към повишаване на енергийната ефективност, консервация и реставрация на сгради със статут на недвижима културна ценност, научи Varnautre.bg.

  “Множество здания НКЦ са в критично състояние, а собствениците им не могат да финансират всички тези дейности сами. Основна причина за това преди ковид кризата беше фактът, че все още сме една от страните с най-ниски доходи в ЕС. В условията на пандемия шансовете притежателите на ценните сгради да покрият разходите по възстановяването им стават още по-малки. Повдигаме и болната тема за унищожаването на културно наследство чрез неправилно саниране през последните години, аргументират се от сдружение “Таляна”. (Сдружението работи за развитието на едноименния творчески квартал на Варна, аналог на пловдивския „Капана” и софийския „КвАРТал”.)

  Според тях тази част от сградите в България, които са със статут на недвижими културни ценности, заслужават не по-малко внимание и грижа от блоковете в жилищните комплекси. Безспорно е, че сградите НКЦ формират характерния облик на градовете и повишават атрактивността им като туристически дестинации – Виена, Прага, Барселона, както и София, Пловдив, Копривщица, не биха били това, което са, без впечатляващото си архитектурно наследство. Запазването му е гаранция, че тези места ще продължават да предлагат привлекателна за туристите среда и след като пандемията премине, се казва още в писмото. „Идеята е, че, ако секторът туризъм се развива устойчиво, в него ще се отварят работни места и заплатите ще растат. Така хората, живеещи в блокове, ще могат и сами да финансират санирането им. Така или иначе, според анализатори сумите по Плана за възстановяване на ЕС няма как да стигнат за саниране на всички жилища в България, а само за малка част от тях. Финансовият ресурс по ПВУ би трябвало да се насочва към проекти с дългосрочен положителен социално-икономически ефект – неслучайно планът е за възстановяване и устойчивост”, сподели за Varnautre.bg Мария Иванова от Сдружение „Таляна”.

  Бихме искали отвореното писмо да събере колкото може повече подкрепа от гражданите. Това би било ясен знак за екипа на г-н Томислав Дончев,  работещ по ПВУ и ресорните министерства, че гражданите намират предложението за смислено и адекватно в безпрецедентната ситуация на рецесия заради пандемията, каза още Мария Иванова.

  Отвореното писмо в подкрепа на предложението на Сдружение „Таляна” е подписано от множество организации и експерти от Варна и странатa. Сред тях  са:  Творчески колектив НА УЛИЦАТА – Стара Загора; Мартина Стефанова и Дойчин Котларов Арт Фондация ДОМА, част от КвАРТал / KvARTal Festival ; Ивайло Дернев и Димитър Семков от “Под тепето” ООД и “Универмаг” ЕООД; Веселин Едров от “Дестинейшън Туристик Сървисис“ ООД – Варна; Невена Трифонова, управител на „Варна Сити Тур“ ООД, организатор на туристически обиколки с панорамни автобуси във Варна;  арх. Добринка Петкова и арх. Георги Бачев от Варна;  арх. Любо Георгиев, Директор на Софияплан; доц. д-р арх. Елена Димитрова, преподавател в катедра “Градоустройство” на УАСГ, член на Международен научен комитет за историческите градове и села към ИКОМОС; Камара на архитектите в България ; Съюз на архитектите в България – Дружество Варна,; арх. Виктор Бузев, Главен архитект на Община Варна’; Боян Керемидчиев, собственик на хостел “Мусала” – Варна ; Антон Ганев и Петър Ганев от “ГАНЕВИ ГРУП “ ООД – Хотел “ Роял “ и “БИЛДИНГ СТРОЙГРУП “ ООД; арх. Белин Моллов, експерт по устойчиво регионално развитие и благоустройство; художник,който рисува предимно архитектурно наследство, реализирал множество изложби в България и чужбина; арх. Владимир Попов, Варна; Гина Кафеджиян, културен мениджър, Пловдив; арх. Антоанета Топалова, УРБА-А, Пловдив ; Сдружение “Градоред” – Русе ; Сдружение ВТ Ивентс – Велико Търново, което развива дейност в пространство за култура и социални инициативи ТАМ; Васил Макаринов и Теодор Караколев, изкуствоведи, Фондация “Български архитектурен модернизъм“; Фондация „ Общество за устойчиво развитие“ ; Магдалена Маринова, собственик на хотел „City Boutique Inn” в кв. Таляна; арх. Габриела Семова-Колева, Председател на БНК на ИКОМОС

  Пълният текст на становището на Сдружение „Таляна” може да намерите публикуван в портала за обществение консултации на този адрес.

  Може да го подкрепите инициативата на следния линк.

   

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg