• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  50% по-малко турски туристи са посетили България през миналата година
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка:МТ

  Пътуванията с цел туризъм от пазар Турция през миналата година в България са били близо 300 хил., налице спад от 50% спрямо 2019. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред медии в София. Изявлението бе след проведена двустранна среща между вицепремиера Марияна Николова и министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой.По думите й, спадът е напълно обясним с ефектите от пандемията.

  Николова заяви, че е важно е с общи усилия да привличаме туристи на Балканите, като им гарантираме сигурност, безопасност и развлечения. Именно с тази цел работи смесеният Българо-турски комитет по туризъм да намери работещите и лоялни решения в тази непредсказуема 2021 г.

  Считам, че в настоящите условия е много важно да си сътрудничим интензивно и да отдаваме необходимия приоритет на нашите съседи от региона на Балканите, които сумарно са най-големият генератор на туристи за България, заяви вицепремиерът.

  За турските граждани най-популярни дестинации си остават българските погранични райони, Столична община, планинските ни курорти като Банско, Пампорово и Чепеларе, морските ни центрове като Варна и др. От друга страна, за българските граждани Турция си остава номер 1 пазар за изходящ туризъм, през 2019 г. са регистрирани над 1.6 милиона пътувания на българи в страната, съобщи министър Николова.

  В подреждането на чуждестранните гости на Турция българите често са част от челната тройка и това обуславя и нашите регулярни контакти и приоритизирането на този пазар, посочи вицепремиерът. И уточни, че извън контекста на туризма двустранният стокообмен също е значителен и в периода на най-интензивно развитие достига 5 млрд. долара.

  Искам да споделя своята радост, че съм в България, наша приятелска и съседска стана, заяви министър Ерсой и благодари на вицепремиера Марияна Николова за поканата. Той допълни още, че двете стани показаха блестящо сътрудничество в борбата с пандемията. По думите му с министър Николова полагат сериозни усилия за връщане на темпа на пътникопотока между двете страни. В момента България се нарежда на второ място по посещения в Турция, съобщи министър Ерсой. И посочи, че е провел много ползотворна срещата с премиера Бойко Борисов, на която бе заявено желание за продължаване на съвместната дейност.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg